MOTOR-LISTAN

SPORTBLADET

...med Anna Andersson

1 Patrick - sista chansen

Amerikanskan Danica Patrick i team Rahal är årets nykomling 2005 både i Indy 500 och IRL IndyCar Series. På söndag är det dags för årets sista lopp:

- Det vore fantastiskt att avsluta året med en seger, skriver hon på sin hemsida.

Go Girl!

2 RTL:s F1-bevakning

Den tyska kanalen är helt överlägsen när det gäller bevakningen av F1. Intervjuer inför loppet, klockrena analyser, de

hetaste förarna ger sina kommentarer efter loppet och gamle storföraren Niki Lauda (bilden) vet när han ska hylla - och såga.

Gott nytt år. Jag kommer att sakna er.

3 Nytt F1-stall

Det hemliga elfte stallet ska köra med Hondas motorer och med samma chassi som Honda, något som egentligen är förbjudet. Men om det nya stallet får ta del av ritningarna innan man skriver in sig den 15 november är det problemet löst. Men ännu har ingen sagt sig stå bakom stallet, fortsatt spänning alltså.

4 Grönholm byter till Ford

Finländaren Marcus Grönholm, 37, byter stall, från Peugeot till Ford. Världsmästaren från 2000 och 2002 har skrivit på ett tvåårskontrakt.

- Med honom som förare och den nya Ford Focus WRC kan vi köra en hel säsong 2006 och vi har bra chanser på VM-titeln, säger

Fords sportchef Jost Capito till sport1.

5 Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönens underbara omkörning av Fisichella satte fart på de två sista F1-tävlingarna. Det skiljer nu två poäng mellan ledade Renault och finländarens McLaren-Mercedes när ett lopp återstår. Det är värt att släpa sig upp för att se loppet live på söndag morgon kl 08.00.

6 Ferrari snabbare än någonsin

I alla fall när det gäller testerna. Nya V8-motorn testas redan i november i årets bil och nästa års modell kör sina första meter i början av 2006 för att vara startklar till säsongstarten i mars.

- Vi börjar köra bilen redan i januari, betydligt tidigare än vi har gjort de senaste åren, säger teknikche-

fen Ross Brawn till Reuters.

7 Cora Schumacher

Ralfs fru har en egen manager, tävlingskör och satsar mot att bli mer känd än sin man:

-Det var hennes dröm redan innan vi träffades, säger Ralf.

Hmm...

8 Superswede Ekström

Nu krävs det någonting extra för Mattias Ekström. Hans tuffaste konkurrent Gary Paffett behöver bara en poäng för att vinna DTM och om de slutar på samma poäng vinner britten eftersom han har fler segrar. Nu är det bara en vecka kvar till finalen i Hockenheim och dit väntas över 100 000 åskådare - ett tusental av dem svenskar. Hjälper det?

9 Biljettrusning till mästarmötet

Det är två månader till Race of Champions i Paris, men redan har 10 000 biljetter sålts. Sébastien Loeb, David Coulthard, Marcus Grönholm och fjolårsmästaren Heikki Kovalainen har redan tackat ja. I fjol såg 190 miljoner människor tävlingen på tv.

10 Markko Märtin hoppar av

Den estländske rallyföraren har kört sitt sista lopp för säsongen. Hans kartläsare Michael Park avled efter en krasch i Storbritanniens VM-rally. Peugeot meddelar att fransmannen Nicolas Bernardi kör Frankrikes VM-deltävling. Vem som kör rallyt i Spanien är inte klart.

MOTORSTOPP

Karln som aldrig ger sig. Visserligen vann Jacques Villeneuve VM 1997, men sedan har han haft det tyngre och efter tre miserabla inhopp hos Renault förra året och en mindre lyckad säsong hos Sauber tänker kanadensaren satsa vidare. BMW, som köper hans stall, har ställt ett ultimatum och vill se resultat redan nu och letar efter nya förare.

- Nu måste jag överleva till 2008 då den förbannade elektroniken avskaffas, säger 34-åringen enligt Auto Bild.

Att han bara orkar...

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport