Skrällen som kan tända alla

SPORTBLADET

Sävehof slog spanskt topplag: ”Kanonviktigt”

PARTILLE

Sävehof skrällde direkt. 29-27 i Champions League mot spanska topplaget Ademar Leon.

- Det här är kanonviktigt för svensk handboll, säger förbundskapten Ingemar Linnéll.

Foto: HJÄLTE I slutskedet av matchen var spanjorerna på väg att hinna i kapp, men då gjorde Sävehofs målvakt Per Sandström en avgörande straffräddning.

Svenska mästarna Sävehof har hamnat i en av de absolut tuffaste grupperna i årets upplaga av Champions League. Men i går visade Partille-spelarna med all önskvärd tydlighet att de inte tänker ge upp utan kamp. 29-27 (20-14) mot Ademar Leon, topplag i såväl Spanien som Europa, efter en imponerande insats.

- Massor av vilja. Vi hade mycket fjärilar i magen innan matchen, men vi har en tändning som är enorm. Det avgör i dag, säger Jonas Larholm, bäste målskytt med sina åtta mål.

Visar på kvaliteter

Sävehof visade redan i fjol och i förrfjol att de är att räkna med också i Europa. I fjol tog man meriterade segrar mot båda tyska storlagen Kiel och Flensburg.

- Kanonkul för svensk handboll, både på klubb- och landslagsnivå. Sävehof visar att de kvaliteter som svensk handboll har räcker långt fortfarande. Det här är fantastiskt kul, säger Ingemar Linnéll.

Kan lära av Sävehof

Linnéll menar att landslaget kan lära sig mycket av Partille-laget.

- De vinner på sånt som svensk handboll alltid varit bra på, stabilt 6-0 försvar och bra målvaktsspel. Men de har även utvecklat variationer, mot spanjorerna spelade de stundtals ett 3-3 försvar också. Sån variation kan vara mycket positiv, och vi har inte kommit lika långt med det i landslaget.

Mot Ademar Leon tog Sävehof en stabil ledning i den första halvleken, men sexmåls-försprånget såg ut att ätas upp snabbt direkt efter pausen.

- Vi blev lite tveksamma, började tänka för mycket på resultatet och det får man aldrig göra. Sen bytte de försvarsspel och vi blev lite hispiga och hafsiga. Vårt spel sitter inte riktigt ännu, så därför är det ännu starkare att vi klarar av att vinna, säger Jonas Larholm.

Han själv blev en förgrundsfigur. Först genom två snabba mål med tio minuter kvar då Sävehof gick från 25-23 till 27-23, och sen genom en missad straff när spanjorerna bara var två mål i från igen.

"Fick hybris"

En straffräddning av Sävehofs målvakt Per Sandström återställde ordningen.

- Ja, det var tur att min straffmiss inte blev avgörande. Jag fick lite hybris där ett tag, erkänner Larholm.

- Men den här segern är minst lika meriterande som våra tidigare mot Kiel, Flensburg och Creteil, fortsätter han.

Närmast väntar slovenska Celje på bortaplan om en vecka. En näst intill omöjlig uppgift. Slovenerna bortaslog i går grekiska Athinaikos i Aten med 30-21.

- De är väldigt svåra att slå borta, men det ska bli en upplevelse. Få förunnat att få spela där.

Ingemar Linnéll om de största sensationerna för svensk klubbhandboll.

Henrik Lundgren ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll