Alonso har allt – men nu gör han sitt livs misstag

SPORTBLADET

Man kunde nästan se det i Alonsos ögon. Med segerbucklan i handen, spanske kungen vid sin sida och 130000 fanatiska fans nedanför. Hur han funderade på sitt livs misstag.

Foto: Alonso (t.h.) på väg till det gråaste teamet.

Fernando Alonsos seger i går var mer än tio poäng. Det var ett bevis. Ett bevis på att spanjoren är som bäst när det gäller. Att han inte är en av de idrottsmän som säger sig stormtrivas på hemmaplan för att sedan dra sig undan, kräkas en smula och klappa ihop.

Förlust hade varit fatal

Han visste hur viktigt gårdagens race var. Ytterligare en Schumacher-seger hade varit fatal. Dagen innan pendlade oddsen för vinst mellan dåliga och urusla. Ferrari var fantastiska på slitna däck och beräkningarna visade att de hade mer bränsle ombord än Renault. En upprepning av förra veckans förlust på Nürburgring verkade oundviklig.

Mästartakter

Alonsos chans var ett ursinnigt tempo fram till första depåstoppet. Medan kollegan Fisichella sin vana trogen gnällde över bilen försvann Alonso mot horisonten. Vid depåstoppet efter sjutton varv var racet vunnet. Mästartakter.

Alonso har allt. Utom möjligtvis en ljus framtid. För närvarande är han världsmästare. Ohotad ledare i det bästa teamet. På väg mot sin andra VM-titel blott 24 år gammal.

Allt det där är historia om fem månader. Då lämnar spanjoren Renault för McLaren-Mercedes. Ett team som alltid nämns i förhandssnacket men inte vunnit VM-titeln sedan 90-talet.

I år såg bitarna ut att falla på plats för F1-världens mest välfinansierade gäng. Fjolårsbilen var suverän i slutet av säsongen. Mercedes hade fått ordning på motorn. Förarana var taggade. Räikkönen nykter. Till och med stjärnorna verkade stå i rätt position.

Toppdesigners lämnar

Sedan dess har den bistra verkligheten knackat på. Bilen är inte vad man hoppats på. Teamets toppdesigners Newey, Tombazis och Prodromou har alla stuckit.

Det är alltså dit Alonso är på väg. Lockad med pengar. Drömmandes om titlar och berömmelse.

För ett halvår sedan, när Alonso tog beslutet, verkade det vettigt. I dag liknar det mer hans livs misstag. Hur det ser ut om sex månader får ni fråga sierskan SolBrith.

Klart är att Alonso lämnar F1-världens färgstarkaste team för det gråaste.

Läs också:

Per Gunne

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport