Kläbo tog OS-guld i herrsprinten

avPer Bohman, Petra Thorén, Andreas Lillhannus

PYEONGCHANG/STOCKHOLM. Han fick se sig slagen av tre landsmän i skiathlon.

I sprinten kom revanschen.

Johannes Hösflot Kläbo, 21, utklassade motståndet och vann sitt första OS-guld.

– Jag känner det inte som en revansch. Detta har varit mitt mål hela säsongen, säger norrmannen.

Johannes Hösflot Kläbo har varit överlägsen under vintern, och vann före jul sju(!) raka världscupvinster. I OS-debuten, i söndagens skiathlon, blev det dock tre landsmän som stod på pallen och Kläbo fick nöja sig med en tiondeplats.

Nu kom revanschen.

1 av 3

”Ingen revansch”

Det var jämt ungefär halva sprintfinalen, men när norrmannen gjorde ett ryck var det aldrig något snack, vinstmarginalen blev till slut 1.34, men då hann Kläbo dessutom sakta ner under upploppet. Tvåa blev italienaren Federico Pellegrino och bronset kneps av Alexander Bolshunov.

Norrmannen blev i och med guldet historisk. Han är nu OS-längdskidornas yngste guldmedaljör någonsin – ett rekord som tidigare hölls av Gunde Svan.

– Jag känner det inte som en revansch (från skiathlon). Detta har varit mitt mål hela säsongen. Att kunnat hantera pressen som varit de sista veckorna så känns det bra.

Oskar Svensson femma

För Sverige var det överlag en tung dag.

Calle Halfvarsson gick visserligen vidare som tiondeman från prologen, men åkte ut direkt i kvartsfinal. Viktor Thorn ramlade en meter in i sin kvartsfinal – och Teodor Peterson åkte ut i semifinal.

En som det dock gick bra för var Oskar Svensson – som skrällde sig hela vägen till final.

”Räckte inte hela vägen”

Där halkade 21-åringen dock snabbt långt från täten och slutade till slut femma, nästan åtta sekunder bakom Kläbo.

– Jag hade läge att köra, men det räckte inte hela vägen, men jag är ändå väldigt nöjd. Jag gör ett av mina bästa lopp och jag är kanske så bra som jag någonsin känt mig, säger han till Kanal 5.

ARTIKELN HANDLAR OM