Björkman vidare i Wimbledon

SPORTBLADET

Möter italienare i tredje omgången

Det såg ut att bli en snabb segermatch mot tjecken Lukas Dlouhly. Men det krävdes till slut fem set innan Jonas Björkman blev klar för tredje omgången i Wimbledon.

– Det blev en tuff match men härligt att vara vidare, säger han efter 6–3, 6–4, 4–6, 1–6, 6–4.

För åttonde gången är Björkman klar för tredje omgången i Wimbledon. Bästa placeringen är från 2003 då han spelade sig fram till kvartsfinal men förlorade mot amerikanen Andy Roddick.

Björkman spelade säkert i de två första seten och tog många enkla poäng tack vare Dlouhys många missar. Efter 2–0 i set såg det ut att bli en enkel väg mot tredje omgången. Men samtidigt som svensken tappade aggressiviteten en aning började Dlouhy hitta linjerna.

– Han var svår, helt plötsligt började han sätta allt och jag kunde inte göra så mycket. Kanske var jag lite passiv men han spelade verkligen bra i tredje och fjärde set.

Bra servar

Björkman tog kommandot direkt i avgörande set och bröt motståndarens serve fram till 3–1 och 5–2. Han var sedan på väg att serve hem matchen efter tre snabba vinstbollar i åttonde gamet. Men Björkman tappade 40–0 och tjecken tog två raka game fram till 5–4.

– Dlouhy gick ju och hängde med huvudet redan efter första genombrottet i avgörande, men sedan small det bara till och han gjorde fyra, fem riktiga topp-poäng och helt plötsligt stod det 5–4. Men sedan fick jag in ett par bra servar och lyckades knyta ihop det, säger Björkman.

Remarkabel förvandling

Björkman knöt vänsterhanden och skrek ut sin glädje efter att ha slagit in matchbollen på bana sju.

Hans förvandling den senaste tiden är remarkabel. Innan turneringen i Nottingham förra veckan, där han vann fyra matcher, men förlorade finalen, hade han bara vunnit tre singelmatcher i år.

– Det är så lite som skiljer och efter några vinster kommer självförtroendet tillbaka.

Nu väntar italienaren Daniel Bracciali, 28, i nästa omgång. Han slog landsmannen Stefano Galvani med 3–1 i den andra omgången. I första matchen besegrades duktige slovaken Dominik Hrbaty enkelt i tre raka.

”Bracciali är bra”

Bracciali är rankad nummer 54 och nådde tredje omgången i Wimbledon 1998. Han har en bra serve och klarar alla underlag. Bracciali vann sin första tävling på ATP-touren i år i Casablanca, Marocko, där han i finalen på gruset slog chilenaren Nicolas Massu.

– Bracciali är bra, det blir en tuff match. Det gäller för mig att returnera bra och stressa honom.

Men svensken har definitivt chansen och i den fjärde omgången kan han ställas mot kompisen Max Mirnyj. Vitryssen, som är Björkmans dubbelpartner, möter i tredje omgången amerikanen James Blake (seedad åtta) och har 1–0 i inbördes möten.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis