”Kroatien vinner VM”

SPORTBLADET

Ingemar Linnell chattade med läsarna

I morgon kväll spelar Sverige mot Kroatien i handbolls-VM. En ödesmatch för landslaget – och nye förbundskaptenen Ingemar Linnell.

I dag chattade mannen som tog över efter legendaren Bengt Johansson med Sportbladets läsare.

Här är alla frågor och svar:

Foto: CHATTADE Svenska förbundskaptenen Ingemar Linnéll chattade med läsarna på sportbladet.se.

Peter säger: Hej. Tycker du att svenska folket har för höga förväntningar på handbolls-landslaget? Vi förväntar ju oss ju praktiskt taget guld varje gång ni spelar.

Ingemar Linnell säger: Ja, på det här laget är det så. Det är positivt att det kan lyfta laget, men det är egentligen bara kul att folk tror på oss. Det här är dock ett ganska färskt lag, så vi kommer gå på en del minor. Tyvärr.

Tobbe säger: Vem ersätter Vranjes? Kan han spela senare i turneringen?

Ingemar Linnell säger: Han behandlas av sjykgymnast och läkare. Jag har inte räknat bort honom helt från morgondagen, men jag planerar för match utan honom. Det är naturligt att Jonas Larholm går in där och kanske även Sebastian Seifert.

mattias säger: Är insatsen mot Spanien färdiganalyserad, och hur har den påverkat truppen och dess stämning?

Ingemar Linnell säger: Det är klart att det var en otroligt tuff förlust, att tappa åtta mål var hemskt för alla. Det var för många som föll ur samtidigt. Vi har nu kommit över det, tar med oss det positiva och negativa till nästa fajt. Men stämningen i truppen har inte alls försämrat. Det kan jag lova.

Carrå säger: Varför valde du att inte ta in Larholm, Seifert och Lindahl i Spanienmatchen? Tror du inte att det hade gått bättre då med fräscha spelare?

Ingemar Linnell säger: Möjligt. Det var på niometer det dog mest. Med facit i hand borde vi gjort så, men vid timeouten bedömde jag att vi skulle klara det på de fyra niometersspelarna vi hade i spel. Sen kom raset...och då var Spanien för starka.

Abebe säger: Det verkar finnas ett antal bohemer i laget ex. Källman, Pettersson, Larholm och Vranjes. Är det svårt att leda såna spelare?

Ingemar Linnell säger: De är fantastiskt härliga människor. Jag tycker det är viktigt och spännande att de får utrymme sin felxibilitet. Det är inga problem att leda såna.

Benny säger: Hej! om vi låter fantasin flöda, skulle du vilja ha Ivano Balic eller S.lövgren som spelmotor i ditt landslag.

Ingemar Linnell säger: Lövgren är en av mina favoriter, helt klart. Men som SPELMOTOR skulle jag gärna se Balic i mitt landslag. Rent tekniskt är han den mest komplette spelare vi har i världen, men lagmässigt tror jag föredrar Lövgren.

Eskilstuna säger: Vad är den största skillnaden med att coacha ett landslag resp. klubblag??

Ingemar Linnell säger: Tiden. Det är väldigt begränsat under kortare perioder. Det är svårt att bygga upp nåt riktigt bra på kort tid. Men det är ju lika för alla kaptener, de flesta har sina stjärnor ute i proffsligor. Jag försöker ha regelbunden kontakt med alla spelare.

Ola säger: Vem ser du som nästa stora spelmotor eller stjärnspelare om du så vill i landslaget, efter Lövgren och Vranjes?

Ingemar Linnell säger: Jag tror att Larholm har kompetens för att bli vårt nästa affischnamn. Både som spelmotor och vänsternia. Men han är ung och måste låta han utvecklas i rätt takt.

Bulten säger: Vad skiljer dig och Bengt Johansson åt som handbollstränare?

Ingemar Linnell säger: Ja, det är svårt för mig att svara på. Jag har mest sett honom som ledare, inte som tränare. Jag har kanske varit i andra miljlöer än Bengt och vet inte riktigt hur han jobbade med landslaget. Ledarstilen? Jag tror vi har fler likheter än skillnader. Möjligt att vi har lite olika träningsmetoder, men nån större skillnad tror jag inte det är.

Lövet säger: Hej Ingemar! Mot Japan fick de unga spelarna spela, hur blir det mot Kroatien? Klara de att stå upp då?

Ingemar Linnell säger: Den här frågan återkommer hela tiden. Jag kommer matcha de spelare som jag tror kan vinna matchen mot oss, inget annat avgör. Som Lövet och Vranjes har spelet, i sina bästa stunder, litar jag på dom. Men jag är inte rädd för att testa andra spelare.

Magnus säger: Hur kommer det sig att Sverige sällan eller aldrig har några skarpskyttar på 9 meter? Är det landslaget som stått modell för klubblagen där skyttet utifrån sällan proriterats?

Ingemar Linnell säger: Det är en väldigt bra fråga. En del av mitt jobb är att få fram nya talanger och det kan vara så att vi har valt bort en del spelartyper, som dyngskyttar, istället för en snabb, variationsrik lagspelare. Nu har vi fått fram Kim Andersson och jag hoppas han kan bli vår nye superskytt. Men en bra skytt måste också vara snabb, så var det inte förr. Då fick man en helt annan tid.

Rutte säger: Vem tar över efter Johan Pettersson? Förutom Lindahl ser det skrämmande tomt ut, eller?

   Ingemar Linnell säger: Nej ,det tycker jag inte. Vi har ju Jonas Ernelind hemma och det stora framtidsnamn Niklas Forsmo (Skövde) bakom Pettersson Lindahl.

dende säger: Vem är det som står för skämten i omklädningsrummet? Alla practical jokes och sånt. jag tippar på att Vranjes är en liten luring.

   Ingemar Linnell säger: Det är nog ganska olika. Lövet ligger bakom en del. Och Vranjes. Du skulle fråga Bengan istället...han kan säkert svar på det.

Martin säger: Hej! när anser du att IFK Skövdes vänstersexa Rasmus Wremer är redo för landslaget? Han ju har en otrolig teknik, spänst och spelsinne!!

   Ingemar Linnell säger: Ja, han har jag haft i mitt U-landslag. Han har en internationell speed. Han kommer jag följa väldigt noga. Men han har ännu inte debuterat i A-landslaget.

Kalle säger: BlaÏenko Lackoviç sa igår att Sverige bara kör 6-0 i försvar och saknar hållbara alternativ. Kommentar?

   Ingemar Linnell säger: Ja, det kan nog se ut så ibland. Men Kroatien har ju bara ett 3-2-1 och ett mycket sämre 6-0-försvar. Men vi är medvetna om bristerna och är inte rädda 5-1-försvar om det skulle behövas. Nyckeln till ett bra alternativ är att vi får tid på oss.

Calle säger: Tjena! Hur ser det ut på målvaktsfronten? Är de skadefria eller har du tänkt kalla in ytterligare en och i så fall vem?

   Ingemar Linnell säger: Skadefria just nu. Ohlander är fit for fight. Vi måste ta ett beslut om vi ska skriva in Robert Arrenius i truppen eller om vi ska kalla in Mattias Andersson, som sitter hemma och är standby.

Magnus säger: Stämmer intrycket jag har fått att vi procentuellt sett är sämre på att sätta dit straffkast, speciellt i potentiellt matchavgörande lägen, än de andra toppnationerna?

   Ingemar Linnell säger: Ja, det stämmer. Vi har lite sämre procent än de bästa länderna. Man bör ligga på 90 procent nånting. Vi ligger just nu på runt 80. Lövgren, Johan Pettersson och Vranjes är våra normala straffskyttar i alla fall.

dende säger: Vilka tror du vinner vm? (förutom Sverige såklart)

Ingemar Linnell säger: Jag har tippat på Kroatien. De vann ju mot Spanien också och är otroligt starka. Sverige? Jag har svårt att säga en placering. Men tar vi Kroatien i morgon så ser det ju väldigt ljust ut för oss... Därmed tackar jag för alla frågor och laddar för eftermiddagens viktiga träning.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll