Snöbristen hotar stoppa Vasaloppet

Publicerad:
Uppdaterad:

”En hel livsnerv drabbas”

Årets Vasalopp är hotat.

Snöbristen gör att det finns en akut risk för att loppet inte blir av.

- Mer snö eller lägre temperatur, annars måste vi ställa in, säger Kjell Johansson, Vasaloppets banchef.

Festen är i fara.
Foto: BJÖRN LINDAHL
Festen är i fara.

Om drygt en månad, den 6 mars, ska Vasaloppet gå av stapeln. Men som det ser ut i dag kan tävlingen knappast bli av. Endast 15 av de totalt 90 kilometerna har i dag spår som är redo.

- Antingen måste det börja snöa. Eller så måste temperaturen falla så att vi kan tillverka konstsnö på ett bra sätt. Om vi inte får någon av de faktorerna så måste vi ställa in, säger Kjell Johansson.

Arbetet med att försöka säkerhetställa de resterande 75 kilometerna har redan dragit igång, ett oerhört kostsamt arbete.

- Vi har börjat köra snö i dag (läs i går), och räknar med att det ska kunna gå. Det kostar stora summor, det kan hamna på uppemot tio miljoner, men ett inställt lopp blir betydligt dyrare, säger Kjell Johansson.

"En hel livsnerv drabbas"

Dubbelt så dyrt närmare bestämt, 20 miljoner. Att lämna återbud till de 45 000 anmälda åkarna hade inneburit ekonomisk katastrof för arrangörerna.

- För att inte tala om förlusterna det skulle innebära för bygden, för hotellen, näringsrörelsen och idrottsföreningarna. En hel livsnerv drabbas, säger Kjell Johansson.

Men Kjell Johansson är inte orolig. Banchefen är säker på att det kommer att lösa sig.

- Det finns ingen risk i min värld. Alla prognoser säger att det kommer snö och det litar jag på. Det är mycket tid kvar så jag är inte ett dugg nervös. Min ambition är att genomföra loppet som planerat, säger han.

David Tanentsapf

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN