Läkare: Nu är inget säkert

SPORTBLADET

Kajsa optimistisk inför operationen: Jag kommer tillbaka

1 av 4 | Foto: POJKVÄNNEN TRÖSTADE Måns Herngren tog hand om Kajsa Bergqvist och följde henne till sjukhuset. "Kajsa är inte deppad, men hon är samlad", sa Måns till Sportbladet.

ÄNGELHOLM

Kajsa Bergqvist har inte gett upp.

Efter en av sitt livs mörkaste dagar hälsade hon från sjuksängen sent i går kväll:

- Jag har ingen annan ambition än att komma tillbaka med full kraft.

Kajsa kommer att opereras på Ängelholms sjukhus i dag.

Där tillbringade hon natten, med pojkvännen Måns Herngren vid sin sida.

- Kajsa är inte deppad, men hon är samlad, sa Måns Herngren innan han återvände till sjukhuset efter att ha hämtat Kajsas packning på hotellet i Båstad.

Kajsa visste att risken fanns att den här säsongen skulle bli förstörd.

Hon tog en chans redan i vintras, då hon skulle opereras på Gothenburg Medical Centre av idrottsläkaren och ortopeden Sten Björnum.

- Han ville göra ett större ingrepp och få ordning på hälsenan en gång för alla. Han ville bland annat hyvla bort en del av hälbenet. Men då skulle Kajsa definitivt missa OS och det ville hon inte. Hon var beredd att ta en chans och göra ett mindre ingrepp, för att kunna hoppa i Aten, säger hennes tränare Yannick Tregaro.

Sten Björnum kommer att åka ner till Ängelholm i dag på förmiddagen och konferera med ortopedparet Lars Wahlström och Fredrik Nyqvist, som jobbat ihop med handbollslandslaget.

"Hälsenan helt av"

Ortopedöverläkaren Lars Wahlström var den som tog emot Kajsa på akutmottagningen i Ängelholm i går, där han hade jouren.

Han behövde bara känna på Kajsas häl för att förstå vad som hänt.

- Det var ett stort glapp i hälen och hälsenan är helt av, säger han.

- Hon måste opereras och efter operation väntar fyra till sex veckor i gips. Hon kommer inte att kunna hoppa höjd förrän om sex till åtta månader.

- Om allt går bra, vill säga, säger Lars Wahöström.

Hur stor chans är det att hon blir helt återställd?

- Det går aldrig att säga. Ingen läkare kan lova att hon blir hundraprocentigt återställd. Men det är inte omöjligt att hon ska kunna hoppa på samma nivå igen efter en operation.

Inga tårar

Kajsa var sammanbiten då hon åkte iväg i ambulansen. Det syntes att hon hade ont, men gjorde trots det ett mycket lugnt intryck.

Hon fick en morfinspruta mot smärtan i foten redan i ambulansen och fick ligga kvar på sjukhuset efter en snabbundersökning.

- Men det var inte så att hon låg och grät där i sängen, säger hennes manager Daniel Wessfeldt.

- Hon har hela tiden vetat om att något sådant här skulle kunna hända, så på något sätt var hon förberedd på det. Det positiva är att det inte finns några alternativ längre. Nu ska hon få hälsenan fixad en gång för alla.

Och Kajsa själv har som sagt inga planer på att ge upp.

- Jag kommer tillbaka.

Det var sista hälsningen till Sportbladets läsare innan hon somnade i natt.

Så har hälsenan drabbats

Orsaken till Kajsas skada

Skadebakgrunden – hälen tilltygad förr

Mats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott