Deltagare i Gothia Cup drabbade av tarmbakterie

SPORTBLADET

Göteborg (TT)

Minst fem svenska deltagare i Gothia Cups fotbollsturnering har drabbats av tarmbakterien ehec. Nu letar man efter fler fall i utlandet.

De fem har insjuknat i diarrésjukdomen ehec i samband med Gothia Cup som spelades för två veckor sedan i Göteborg. Ännu en deltagare misstänks ha smittats. Alla smittade kommer ifrån Sverige, varav två från Göteborg.

En av de drabbade behövde sjukhusvård, men alla har nu tillfrisknat helt.

– Gemensamt för de drabbade är att de var i Göteborg under Gothia Cup. Flera av dem har enbart ätit ur Gothia Cups kök, säger Martin Wahl, smittskyddsläkare vid Smittskyddsinstitutet (SMI).

Gothia Cup är en fotbollsturnering för ungdomar som spelas varje år i Göteborg. I år besöktes turneringen av 30000 ungdomar från 61 länder.

Samma leverantör

SMI har skickat ut förfrågningar till smittskyddsinstitut i andra länder om någon deltagare utomlands insjuknat, men har ännu inte fått något svar.

Det handlar om fyra ungdomar mellan 14 och 20 år och en vuxen ledare. De smittade har ätit från fyra olika kök med samma leverantörer. Köken har stått under Gothia Cups regi. SMI har genom uteslutningsmetoden kommit fram till att de sjuka inte smittats av en matservering utanför Gothia Cup.

– Faran för nya smittade borde vara över på tisdag, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare vid SMI.

Smittar via mat

Inkubationstiden för bakterierna är ganska kort, oftast mellan tre och fyra dagar. Ehecbakterierna överförs vanligen via mat och dryck. Sjukdomen kan också smitta genom avföring från människor och djur. Symptom kan vara diarré, magkramper eller kräkningar. Vid allvarliga fall kan bakterien leda till njursvikt och neurologiska skador.

– Ingen har råkat ut för de allvarliga komplikationerna, säger Martin Wahl.

Varje år drabbas cirka 100 människor i Sverige av ehec. Sjukdomen är oftast förekommande i sydvästra Sverige och på landsbygden.

Skolkök saneras

I detta fall misstänker SMI att människorna drabbats via mat eller dryck. Det är tämligen ovanligt att sjukdomen smittar från person till person. Men man har ännu inte lyckats ta reda på exakt hur deltagarna har smittats.

På de skolor där smittan upptäckts kommer köken att saneras innan de sätts i bruk igen vid skolstarten.

Amanda Johansson/TT