Söder bättre än norr i elitseriepremiären

SPORTBLADET

Fem av åtta poäng gick till söderlagen

Sandviken

Norr bättre än söder?

Inte om man får tro resultaten i bandyns elitseriepremiär.

Söderlagen ledde länge, men tillslut blev det tre oavgjorda matcher och en söderseger.

Det har snackats om att norrgruppen varit betydligt bättre än allsvenskans söderlag. Men i elitseriens första omgång såg det länge ut att bli idel södersegrar.

- Det resonemanget får stå för andra, sade söderlaget Villa-Lidköpings tränare Conny Fogelqvist.

Söderfyran Boltic-Göta gick mot en riktig skräll hemma mot norrettan Hammarby på ett blåsigt Tingvalla. Men trots motvind och regnet strilandes i ansiktet kunde Hammarby ta in 2-5-underläget.

Skyttekungen David Karlsson gjorde sitt andra mål i matchen fram till 4-5 och med bara 15 sekunder kvar kunde Stefan Persson slå in kvitteringen för stockholmarna.

Scenariot var lång ifrån unikt denna onsdagskväll.

I Sandviken såg Villa-Lidköping ut att slå hemmalaget. Men genom Gustav Björkman blev det 2-2 och de båda allsvenska tvåorna fick dela på poängen.

- Resultaten i dag visar att det är jämnt, fastslår Fogelqvist, vars mannar borde ha fått med sig segern.

- En grämer sig såhär direkt efteråt, sade Conny.

Framförallt var det unge talangen Daniel Andersson som utmärkte sig i Villa. Hans två mål kunde ha blivit tre efter ett stenhårt ribbskott i andra halvlek. Under en period pressade bortalaget på ordentligt och ribbskottet var en av många chanser som borde ha utmynnat i 3-1-ledning.

Men Gabriel Bridholm, i fjol i Villa, radade upp fina räddningar i Saik-målet.

- Han gjorde några riktigt bra räddningar. Annars såg vi trötta och sega ut. Det var inget tryck i det vi gjorde, sade Saik-tränaren Anders Jakobsson.

En förklaring var att laget drabbats hårt av sjukdom och fram till matchdag var det osäkert om kuggar som Daniel Eriksson, Daniel Mossberg och Pelle Fosshaug kunde spela.

Alla spelade men framförallt Fosshaug hade inte många rätt.

- Det var ingen VM-form. Men han har haft feber över helgen och i början av veckan har han inte tränat, förklarade Jakobsson, som också haft fem spelade med i landslaget i helgen.

Även i Västerås räddade en upphämtning äran för norrlaget. Edsbyn låg under med 1-3 på Rocklunda efter att Magnus Joneby gjort två mål för VSK. Joneby ersatte ryggskadade Michael Carlsson, skyttekungen som Kenth Hultqvist sagt sig vilja se mer utav om han ska till VM.

Men vid 3-1 för hemmalaget stannade det upp och några försvarsmissar gjorde att regerande mästarna hämtade in till 3-3.

Enda seger för kvällen stod Vetlanda för. 6-1 borta mot Broberg var dessutom glasklart.

Och ännu kvarstår frågan om norr verkligen är så mycket bättre än söder.

Lars Frank/TT