Ingenting på tre timmar – sen exploderade det

SPORTBLADET

Visst är det konstigt, det här med cykel på tv? I går satt man i nästan tre och en halv timme. De första tre timmarna hände inget, några vurpor borträknade.

Sedan hände allt under loppets sista sex kilometer.

Svenske Magnus Bäckstedt började både med attackerna och drog upp den slutspurt som sedan Stuart O’Grady vann.

Det var ett underbart, rafflande drama, ett sånt som bara idrottsevenemang kan vara.

Men varför satt jag där de första tre timmarna? Jag visste att det inte skulle komma någon fantastiskt bergsklättring av Armstrong, ingen fantastisk spurt som under den nämnda sista halvtimmen och inget annat heller av värde. Så varför satt jag där?

Svaret måste finnas i att cykel är en av tre perfekta slappar-sporter att se på tv. De andra två är golf och formel 1. Vad har då dessa tre gemensamt? Bra kommentatorer. I golfens underbara världs heter vår ciceron Göran Zachrisson och ni vet ju redan att han är Gud, typ.

Eje Elgh får mig att gå till garaget och smeta in händerna i olja, för min tummen-mitt-i-handen-sjuka glöms lätt bort bland däck och kolfiberbromsar.

Sedan har vi Roberto Vacchi och Anders Adamsson. Med sitt lättsamma men djupt intensiva, trevliga och informationsrika sätt att kommentera det faktum att det inte händer NÅGONTING på tre timmar får de mig ändå att sjunka ner än djupare i soffan och nagla fast blicken på tv:n. Det är det bästa betyg en kommentator kan få.

Ni vet hur det låter; Nu har vi SÅ mycket sport att vi startar TRE nya kanaler. Men vad händer när Viasat har Europatouren i golf, Wimbledon och damernas US Open med Annika samtidigt? Jo, Wimbledon går i BÅDE trean och Viasat sport 1, Europatouren sänds i efterhand, efter tennisen. Och världens hetaste damidrottare får klämmas in sist av allt – också i efterhand.

Sport i tv

Jonas Bladh