Skandaldokumentär bara veckor före VM

SPORTBLADET

Världssjuan: "Får hårda muskler av steroider"

Foto: Anastasia Bazdyreva.

Förra gången skakade han om rysk friidrott i grunden.

Nu är den tyske undersökande journalisten Hajo Seppelt redo att släppa en ny dopningsdokumentär som bland annat granskar löparstormakten Kenya men även pekar ut nya ryska skandaler.

– Jag får hårda muskler av anabola steroider, säger världsjuan på 800 meter Anastasia Bazdyreva i dokumentären enligt ett pressmeddelande från tyska ARD.

Det är ett drygt halvår sedan den tyske journalisten Hajo Seppelts dokumentär "Dopningshemligheten: Så tar Ryssland fram sina vinnare" skakade om friidrottsvärlden i allmänhet och rysk friidrott i synnerhet. I dokumentären, som sändes i statlig tysk tv, avslöjades flera ryska idrottare med dold kamera.

– De flesta dopar sig, runt 99 procent. Man kan få tag i allt. Ju svårare det är att upptäcka en drog, desto dyrare är den, sa till exempel diskuskasterskan Jevgenija Petjerina.

”Annorlunda på steroider”

I morgon kommer uppföljaren, "I friidrottsrikets skugga". I ett pressmeddelande berättar nu teamet bakom dokumentären att nya omskakande avslöjanden är på väg upp till ytan – bara tre veckor före VM.

Ryssland fortsätter granskas – och trots att flera ledande personer i förbundet avskedats erkänner fortfarande toppidrottare dopning framför dold kamera. Ryska 800-meterslöparen Anastasia Bazdyreva, 23, som är världssjua på 1.58,75 i år, erkänner steroiddopning.

– Jag får hårda muskler av anabola steroider. Jag kan köra med anabola, men det är svårt... du känner dig annorlunda på steroider, säger hon i dokumentären.

Livsfarliga ordinationer i Kenya

Men inte bara Ryssland granskas i den här uppföljaren. Även avslöjanden kring löparstormakten Kenya utlovas. Med dold kamera ska de ha avslöjat hur läkare i Kenya delar ut dopningspreparat på ett livsfarligt sätt till de som vill använda dem. Men även hur mörkläggning av dopningen och korruption förekommer ända upp i toppen av det kenyanska förbundet.

Dokumentären ska sändas på tyska ARD i morgon klockan 17.05.

ARTIKELN HANDLAR OM

Dopning

Friidrott