Innebandyn ratas på OS-program

avEllen Hellmark

Inte en av åtta sporter att gå vidare: "En besvikelse"

I dag presenterade granskningspanelen för extrasporter de åtta sporter som fortfarande har chansen att ta en plats i OS-programmet 2020 i Tokyo.

En sport som ratas är innebandyn.

– Det är klart att det är en besvikelse, säger Internationella Innebandyförbundets ordförande Tomas Eriksson.

Foto: BILDBYRÅN

Innebandyn var en av totalt 26 sporter som lämnade in en ansökan om att få delta vid OS 2020 i Tokyo.

Men i dag kom beskedet att innebandyn inte är en av åtta sporter som får fortsätta att slåss om en plats i OS-programmet.

– Det är klart det är en besvikelse, är man med i ett race så vill man alltid gå vidare och vinna. Samtidigt visste vi om att det här var en extrachans som öppnades upp eftersom första möjligheten med det gamla systemet var att nå OS 2024 eller 2028, så vi visste att det var tajt, säger Internationella Innebandyförbundets ordförande Tomas Eriksson till Innebandymagazinet.se.

"Innebär inte att racet är kört"

Idrotterna som har gått vidare är baseboll, softboll, karate, bowling, rullskridskor, klättring, squash, surfing och wushu.

– Vi visste att idrotter som baseball, softboll, karate och amerikansk fotboll, som i och för sig inte gick vidare vilket jag är förvånad över, hade stora chanser då de är stora idrotter i Japan, säger Eriksson och fortsätter:

– Men det här innebär inte att racet är kört, det finns fortfarande något som heter Sports Initiation Programme, något sorts sportslab där vi kan vara med och visa upp oss. Så det är inte så att man ansöker och förlorar och sedan är allting slut, utan det är en pågående process.

Ingen motivering till beslutet

Någon förklaring till varför innebandyn inte gick vidare har förbundet inte fått.

– Det brukar aldrig komma någon motivering utan nu har de bestämt sig för att gå vidare med de här åtta idrotterna och det är bara att önska dem lycka till. Det blir antagligen en, två eller max tre som föreslås vara med i OS.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy