Frågorna hänger som en skugga över landslaget

Brenning: OS en välkommen paus men får inte bli ett stopp

Foto: PONTUS ORRE
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

Solen förvandlade pressalen till en bastu när de svenska skiddamerna höll sin sista presskonferens inför OS men inte ens himlens levande lykta kunde skrämma bort skuggan som lagt sig över längdlandslaget.

Det ska bli skönt att fokusera på något annat än blodvärden nu men för sportens trovärdighet är det viktigt att tävlingarna bara blir en paus och inget stopp i debatten.

Efter att ha överröst av larmrapporterna från Uppdrag Granskning vaknade vi på torsdagen till ett tvättäkta larm här i Yongpyong. Den här gången handlade det dock om en brand och inte ytterligare en blodig kalldusch.

”Har inte sett till ledarna”

Det har annars varit svårt att ruska av sig tankarna på de där blodvärdena. De här nu återkommande tveksamheterna kring siffror den ena experten hävdar är ett säkert tecken på dopning men som en annan avfärdar som helt irrelevanta spekulationer. Mitt i kaoset har skidvärlden snarare ägnat sig åt att attackera avsändaren SVT än att egentligen svara på frågorna och därför hänger de fortfarande kvar där över dem med bara två dagar kvar till OS-premiären.

När damåkarna mötte pressen var det därför ofrånkomligt att även de konfronterades med samma frågor om programmet.

– Vi har inte sett till ledarna så mycket, de har haft fullt upp, men personligen har jag inte sett programmet. Det har inte påverkat mig mer än att jag saknat ledarna, sa Charlotte Kalla.

– Vi har inte tittat på dokumentären. Vi är ju här för att tävla. Det som är lite tråkigt är att vi inte sett så mycket av ledarna, sa Anna Haag.

– Ledarna har varit kloka nog att låta oss fokusera på det vi är här för att göra, fyllde Stina Nilsson i.

– Jag håller med de andra, avslutade Ebba Andersson.

Handspriten stod redo

Det ska bli skönt att precis som åkarna få fokusera på något annat nu. På hur Charlotte Kalla ska ta sin an den där mördande backen in mot stadion, på om Anna Haag ska undvika att som på träningen häromdagen åka vilse och på hur Stina Nilsson påverkats av att magsjuke tränaren Ole Morten Iversen saknats under de allra sista förberedelserna inför lördagens skiathlonlopp.

På torsdagen stod handspriten redo på podiet men Stina själv verkade inte överdrivet orolig över de larmrapporter kring spelen som rört virus och kräksjukdomar.

– Jag har blivit ett väldigt stort fan av räkorna i matsalen i OS-byn, de är överraskande goda. Jag äter väldigt mycket räkor, sa Nilsson.

Stina såg fokuserad ut när hon blickade ut över pressuppbådet, Anna Haag pratade om sin förmåga att höja sig när mästerskapen närmar sig och Charlotte Kalla var som alltid sitt vanliga lugna jag. Visst såg de på allvar opåverkade ut av dopningsdebatten och det är självklart glädjande för alla svenska medaljförhoppningar.

Tävlingarna kommer också innebära en välkommen paus från alla de här tunga frågorna men för sportens trovärdighet är det avgörande att vi den här gången inte bara glömmer och går vidare. När OS är över måste vi en gång för alla få ett svar på vad egentligen pågått kring längdlandslaget.

Om något nu gjort det.

Så avgörs skidorna i OS 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM