Hade jag haft lite längre naglar så

SPORTBLADET

Svenska herrarna bara åtta hundradelar från guldet

BERLIN (TT:S UTSÄNDE)

Första svenska herrmedaljen på 4 x 100 m fritt på sju år blev ett silver.

Men kunde lika gärna ha varit ett guld.

- Hade jag haft längre naglar så..., sade Mattias Ohlin, doldisen som blev silverhjälte och som bara hade åtta hundradelar upp till segrande Tyskland.

24-åringen från Trelleborg, som tränar i San Francisco, är doldisen som ändå höll för trycket. Han skickades av Lars Frölander ut som ledare på sista sträckan i ett stenhårt lopp och borde ha blivit nervös. I stället var han fräckt framfusig.

- Jag var skitnervös. Men det är bara skönt och ger mig en kick. Jag gillar då jag får extra press på mig, sade han.

Han blev fångad rätt snabbt av tysken Stephan Kunzelmann och ifrånsimmad. Men på slutet hittade han krafter igen och var ytterst nära att föra Sverige till ett skrällguld.

- Jag trodde det var kört, men såg att han inte drog i från och då gick jag på vilja. Jag trodde jag var före honom i målgången, sade Ohlin vars 49,64 var personligt rekord med drygt tre tiondelar.

Funderade på målgest

Dina tankar när du satte händerna i kaklet?

- Jag tänkte vad jag skulle göra för målgest, men då såg jag att han var före.

Laget, där också Erik La Fleur och Stefan Nystrand ingick, var besviket till en början.

- Före finalen snackade vi om att det vore kanon om vi tog medalj. Men när man är så här nära blir man lite besviken, sade Ohlin vars simning gav sluttiden 3.17,75 och svenskt rekord med 25 hundradelar.

Han simmade sista sträckan på 4 x 100 m vid kortbane-VM i Moskva i april också. Den gången blev det också silver - en halv sekund bakom USA.

Sverige hade inte tagit en mästerskapsmedalj på 4x100 m fritt på lång bana - där damerna skämt bort svensk simning - sedan bronset 1995 i Wien.

- Det var fan dags. Det känns som vi vann ett silver, men gick miste om ett guld, sade förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Tog en rövare

Han tog en rövare på måndagsmorgonens försök och lät både Frölander och Nystrand vila. Det hade så när blivit en guldsuccé. Bergqvist hyllade Ohlin:

- Han gjorde en väldigt bra insats - hans bästa lopp i karriären. Han fajtades hela vägen och verkade gilla läget. På de två sista armtagen kändes det som att han hade vunnit.

Satsningen på 4 x 100 m fritt för herrarna går ut på ett lyckat resultat i OS i Aten om två år. Fjärdeplatsen på VM i fjol och måndagens silver med guldstänk visar att det mycket väl kan bli verklighet.

Det var en mycket jämn lagkapp där det bara skiljde 67 hundradelar mellan de fyra första lagen. Italien var 45 hundradelar bakom Sverige på bronsplats och Holland - där stjärnan Pieter van den Hoogenband gjorde en enorm sista sträcka - var 14 hundradelar bakom Italien.

Göran Sundberg/TT