Ikonen tog snabb revansch

SPORTBLADET

Finländaren vann sprinten i Karlsborg

Den här gången stämplade han vid rätt kontroller.

Finländaren Pasi Ikonen tog revansch för diskningen i O-ringen när han inför mer än 6 000 betalande åskådare vann sprinttävlingen i Karlsborg.

Foto: BILDBYRÅN
Pasi Ikonen glad efter segern.

- Fantastiskt med all publik ute efter banan. Men än grämer jag mig lite för missen i O-ringen, medgav Ikonen efter att slagit tvåan i tävlingen, australiern Grant Bluett med fem sekunder.

Karlsborgs gamla ärevördiga fästning ekade av rockmusik när orienterarna intog den på O-ringens vilodag.

Park World Tour är en organisation fristående från det internationella orienteringsförbundet med målet att flytta sporten från tystnaden i de djupa skogarna och göra den till en publiksport.

I den fjärde deltävlingen av årets serie lyckades man definitivt.

6 125 åskådare betalade entré till festen i fästningen och massor av andra följde löparna längs deras väg utanför murarna.

- Vi ska jobba för att göra Park World Tour till en del av verksamheten. Nästa år ska det inte bli någon krock som i år, lovade Göran Andersson, förbundskapten för de svenska herrarna.

Svensk kollision

En kollision med svenska elitserien har gjort att flera av Sveriges toppnamn inte sprang de första tävlingarna på årets tour.

Sprintorientering är numera en gren i både SM och VM. Därför är det dags att ta den på allvar.

Enligt den svenske förbundskaptenen är sprintens höga fart och mentala stress viktiga även för den som huvudsakligen satsar på orientering av den klassiska sorten. Den som fortfarande försiggår i vresiga granskogar och på risiga hyggen.

Nu gick banan på vägar, gräsmattor och fästningsmurar. Löparna fick till och med ett snabbdopp i Vättern vid den sjunde kontrollen på trekilometersbanan.

Ukrainaren Jurij Omeltjenko behåller ledningen. De båda senaste årens totalvinnare av Park World Tour kom den här gången på nionde plats, 26 sekunder efter Ikonen.

Trea i Karlsborg kom Mats Haldin, ledaren i O-ringen. Han var slagen av segraren med sju sekunder och lite orolig:

- Kanske är inte det här den bästa uppladdningen inför de båda sista etapperna. Fysiskt tror jag inte det spelar någon roll men mentalt kan det ha tagit en del kraft, trodde Mats Haldin.

Luder vann igen

Bäst av de svenska löparna sprang jättelöftet Martin Johansson från Dalaporten. 18-åringen blev sjua, slagen med 21 sekunder.

På damsidan var det den vanliga visan.

Ingen kan slå schweiziskan Simone Luder just nu.

Hon leder O-ringens 5-dagars överlägset och förkrossande var också hennes seger i Karlsborg.

Den flerfaldiga norska världsmästarinnan Hanne Staff kom tvåa.

TT-Sportbladet