Det är dags för ett guld

SPORTBLADET

Svenska kanotduon hoppas på den efterlängtade medaljen

Superduon Henrik Nilsson och Markus Oscarsson tog OS-silver i K2-1000 m i Sydney. I VM året därpå blev det brons på halva distansen.

- Det är dags för ett guld nu, säger Nilsson inför dagens EM-final på 1000 m i Ungern.

Foto: Henrik Nilsson och Markus Oscarsson har både silver och brons från tidigare OS och VM - men saknar ett guld. Dags i dag när EM-finalen på K 2-1 000 avgörs?

Kanot-EM pågår för fullt i ungerska Szeged. Den svenska K2:an med Henrik Nilsson och Markus Oscarsson har nått två finaler. I dag avgörs finalen på specialdistansen 1000 meter och i morgon är det dags för 500-metersloppet. Med de senaste årens meriter i ryggen har självförtroendet vuxit.

Sportbladet frågade duon varför de är så bra.

- Jag kan inte avslöja vår hemlighet, säger Henrik Nilsson och skrattar. Jo då, vi har kört ihop länge och lärt oss hur den andre fungerar. Vi har lagt upp en lopptaktik som går ut på att hålla en jämn, hög och jobbig fart. Sen så tränar vi hårt och har numera stor erfarenhet. Vi passar bra ihop helt enkelt.

Har tävlat ihop sen 1998

Killarna har kört ihop sen 1998. Henrik tävlar för Nyköpings KK och Markus för Västerås KF men de ser till att åka på träningsläger ihop. Ibland själva och ibland med landslaget.

- De är väldigt samtränade och är individuellt duktiga kanotister, menar förbundskaptenen Tommy Karls. När de kör ihop så ser det väldigt harmoniskt och lätt ut. De orkar genomföra hela loppet med hög fart utan rörelse i sidled. Eftersom det har gått bra så har de högt självförtroende. De vet att de kan slå vem som helst.

Hur går det i dag?

- Vi är bra när det gäller, säger Nilsson. Svåraste motståndarna blir Tyskland, Ungern och Norge, men vi siktar på att vinna.

Gör sitt femte mästerskap ihop

Johanna Garå