”Måste se till att överleva det här”

Makalösa resan – från sommar-OS till vinter-OS

SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

PYEONGCHANG. Han stal showen i Rio.

Nu är Pita Taufatofua, 34, tillbaka – men den här gången tänker han inte kasta kläderna.

– Jag måste ju se till att överleva…, säger han till Sportbladet.

Ute i OS-banans skidspår utspelas märkliga scener.

Samtidigt som stjärnor som Marcus Hellner och Calle Halfvarsson stakar runt i maxfart med exceptionell teknik står en annan åkare och blir instruerad – av en tävlande från Ecuador.

Åkaren heter Pita Taufatofua, är 34 år gammal – och kommer från den lilla ögruppen Tonga mitt ute i Stilla Havet.

För två år sedan tävlade han i taekwondo i sommar-OS i Rio de Janeiro. Nu står han på ett par skidor i Pyeongchang och ser förvirrad ut.

– Det är väldigt svårt, det här, erkänner han.

1 av 3 | Foto: PONTUS ORRE

Stal rubrikerna

Du kanske inte känner igen namnet Pita Taufatofua, men ser du en bild från invigningen i Rio vet du garanterat vem han är.

Då, för drygt två år sedan, rev han ner rubriker världen över genom att kliva in på Maracana i bar överkropp – insmord i olja.

– Men jag gjorde det inte för att skapa rubriker. Anledningen till att jag hade den outfiten var för att jag ville hedra min härkomst, säger Pita Taufatofua.

Faktum är att arrangörerna försökte stoppa honom.

– De ville att jag skulle ha kostym och slips. Jag sa: ”Nej! De senaste 50 åren kanske man har blivit tillsagd att bära kostym men för 1 000 år sedan hade mina förfäder den här outfiten”, så jag tog den ändå. Och efteråt var ju alla nöjda…

Foto: VIASAT
Pita Taufatofua under invigningen i Rio.

Precis som i Rio ska Pita Taufatofua ta sig an det ärofyllda uppdraget att bära den tonganska fanan.

Inte så konstigt, eftersom han är landets enda representant.

– Så det blev lite enklare för dem (ledarna) när de skulle välja fanbärare. Men jag är lika stolt ändå. När jag går in där med flaggan representerar jag inte bara Tonga. Jag representerar hela Polynesien, Stilla Havet … ja, alla människor som slåss för något i sitt liv och som jagar sina drömmar, säger han.

Du gick i bar överkropp senast, vad händer i kväll?

– Det var lite varmare i Rio… Jag måste ju se till att överleva nu så att jag kan tävla sen. Jag vill inte att de ska behöva stå med en hårfön och värma mig när jag kommer till träningen i morgon bitti… Nej, i kväll ska jag klä på mig så varmt som möjligt.

Stora kontraster

Pita Taufatofua kanske inte kommer sticka ut i kvällens invigningsceremoni men han kommer definitivt sticka ut i skidspåren när han väl ger sig i kast med det enda loppet han ska köra här i OS – 15 kilometer fristil nästa lördag.

Han är nämligen så grön man bara kan bli i sammanhanget.

– Jag har bara åkt skidor i 12 månader, berättar han.

Konstrasterna är enorma om man jämför med alla de världsstjärnor som susar förbi honom i spåren när Sportbladet pratar med honom.

– Exempelvis har jag bara ett par skidor med mig. Men det är bra, då slipper jag hålla på och byta!

De svenska åkarna har typ 20 var…

– Jag vet! Hoppas de åker ut i spåren nu så jag kan smyga i väg och ”låna” ett par när de inte ser. Haha!

Pita Taufatofua är på strålande humör när Sportbladet möter honom men vi undrar förstås varför han ens är här. Varför en kille som ägnat 20 år av sitt liv åt taekwondo och som kommer från ett ställe där det inte ens finns snö, plötsligt valt att skola om till skidåkare.

– Jag behövde en ny utmaning efter Rio-OS. Längdskidor var den svåraste sporten jag kunde komma på. Vi har ingen snö i Tonga, jag har mycket sämre uthållighet än alla andra och jag väger mycket mer. Det här var den ultimata utmaningen, svarar han.

Vill inspirera andra

Pita Taufatofua ägnade 20 år av sitt liv åt taekwondo innan han lyckades kvala in till sommar-OS i Rio 2016. Nu gick det betydligt snabbare; via ett flertal obskyra skidtävlingar – exempelvis på Island – har han inom loppet av ett år lyckats skramla ihop så många poäng som behövs för att bli uttagningsbar i OS.

– Det är ett mirakel att jag är här över huvudet taget. Jag offrade allt för det här. Jag struntar i om jag vinner, kommer sist eller i mitten – jag är lika glad ändå. Folk fokuserar för mycket på resultat, de glömmer bort resan som tog dem hit och det tycker jag är lite trist. Vi kommer ha 80 åkare i racet (15 kilometer klassiskt) men bara tre av dem kommer stå på pallen. Resten då? Vi ska inte glömma bort vad alla de andra åkarna åstadkommit.

Du är mest här för att inspirera andra?

– Det är den enda anledningen till att jag är här! Jag har redan nått mitt mål. Jag är en olympier! Det var det jag drömde om som liten pojke. Det viktigaste nu är att motivera andra. Om någon ser det här, hör min historia och får inspiration till något de själva vill uppnå i sitt liv, så betyder det något, säger Pita Taufatofua.

ARTIKELN HANDLAR OM