Barnläkaren om att börja träna tidigt

Publicerad:
Uppdaterad:

Att röra på sig är bra, men små barn kan ta skada fysiskt och psykiskt

Idrott och lek är positivt för barn.

Men hur mycket kan ett barn träna?

Och vad ska träning vara för ett barn?

Barnläkaren Lars H Gustafsson från Bjurholm svarade på Sportbladets frågor om barn och idrott.

Lars H Gustafsson.
Foto: ULF HÄGGLUND
Lars H Gustafsson.

Hur mycket kan ett barn träna?

- Vi brukar normalt tycka att det är för tidigt att börja med systematisk träning när man är riktigt liten. Det ska vara mer allsidig lek för små barn. Annars kan de ta skada både psykiskt och fysiskt.

När kan man börja träna systematiskt?

- Vid sex sju års ålder kan man börja så smått. Vi hade den diskussionen om fotbollsskolorna som började allt längre ner i åldrarna och kom fram till den åldern som ett riktmärke. Innan man fyllt tolv ska man gärna hålla på med flera idrotter. Man växer väldigt snabbt när man är liten och då gäller det att träna alla muskler i kroppen.

"Vill göra de vuxna glada"

Kan ett barn känna sig pressat utan att föräldrarna märker det?

- Det är klart att det är så. Barn vill ofta göra de vuxna glada och även om föräldrarna inte på nåt sätt pressar barnet så kan det känna det så. Det har vi studier som visar.

Har du själv sett exempel på det?

- Ja, visst. Jag har mött ungdomar som vill lägga av men känner att deras stora problem är vad mamma och pappa ska säga. De vill inte göra dem besvikna.

Finns det positiva saker med att idrotta som barn?

- Absolut. Det är ett stort problem i dag att barn rör på sig för lite. När det handlar om lek och allsidig träning är det bara bra för dem. Det är svårt att få till spontanidrott i dag när de flesta bor i städer, så då är det helt rätt att organisera träning, bara det sker på en leksam nivå.

Kan kroppen ta skada av för hård träning i tidig ålder?

- Ja, det har vi sett i flera idrotter. Allt för ensidig belastning kan skada barnen, och inom fotbollen har vi sett många fall av 14-15-åringar som tvingats sluta på grund av knäproblem. Risken finns att man sliter ut sig som ung.

Henning Johannesson

Publicerad: