VM-titel sen slutar Schumi

SPORTBLADET

Kompisen: Myglet i F1-cirkusen knäcker honom

En av motorsportens allra största kan vara på väg att lägga ratten på hyllan.

Michael Schumacher slutar om han blir världsmästare, tror Damon Hill.

– Då kan han lämna alla problem bakom sig, säger den förre världsmästaren.

Foto: AP
PÅ SISTA VARVET Michael Schumacher kan vara på väg att lämna Formel 1-cirkusen. Förre konkurrenten Damon Hill tror att den senaste säsongens rävspel fått tyskens inspiration att sina.

Det handlar inte om några tvivel på sin egen förmåga som världens snabbaste förare eller omvärldens eventuella ifrågasättande av det.

Det är snarare myglet kring F1-cirkusen som kan få Schumacher att lägga av, tror Damon Hill, numera expertkommentator på Sky.

– Han (Schumacher) har inte haft något lätt år. Han har blivit utmanad, inte bara av sin stallkamrat (Rubens Barrichello), utan av all politik i sporten och publikens åsikter kring det.

Rekordtidig titel

– Han kan promenera iväg från allt det där. Det måste påverka honom. Hans förarförmåga är det ingen som tvivlar över, men det finns så många andra saker som läggs på varandra, säger Damon Hill.

Redan i slutet av den här månaden kan Schumacher rekordtidigt ha säkrat världsmästartiteln.

Han har vunnit sex av nio tävlingar hittills och om han istället för konkurrenterna tar hem de närmaste deltävlingarna så är den femte VM-titeln Schumachers.

Lika många titlar som racerlegenden Juan Manuel Fangio vann.

Ökad motivation

Schumacher är redan den som vunnnit flest Grand Prixlopp i historien.

– Det ska bli intressant att se om han uppskattar de tävlingar som är kvar när titeln väl är säkrad. Då kanske hans motivation att fortsätta ökar och vi får se ett par stora tävlingar, säger Damon Hill.

Engelsmannens hyllning av den Schumacher som han tror är på väg att sluta är inte reservationslös.

– Det kommer alltid finnas ett frågetecken kring hans karriär på grund av det sätt som han nådde en del av sina resultat, säger Hill.

1994 förlorade Damon Hill VM-titeln till Schumacher efter att de båda krockat med varandra i den helt avgörande GP-tävlingen i Australien.

Damon Hill vann dock förar-VM 1996 med Williams.

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport