Två svenskar bland världens värdefullaste

Ettan och tvåan i världen från samma klubb – men Ballon d’Or-vinnaren saknas på listan

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
1 av 3 | Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN NORWAY

PSG har världens två mest värdefulla fotbollsspelare i Neymar och Kylian Mbappé.

Det visar den senaste uppdateringen av analysverktyget Football Benchmark som värderar 4700 spelare från elva ligor.

Bland de 250 främsta tar blott två svenskar plats, Victor Lindelöf och Emil Forsberg.

Hur högt har Victor Lindelöf klättrat i fotbollshierarkin efter sin imponerande höst i Manchester United? Ett sätt är att titta på fotbolls olika analysverktyg för spelarvärden.

Häromveckan värderade CIES svensken till 560 miljoner kronor och listade honom därmed som världens 100:e mest värdefulle spelare. Ett verktyg med något högre rykte inom fotbollskretsar är Football Benchmark, drivet av revisionsföretaget KPMG, där 24-åringens marknadsvärde nu ”bara” uppskattas till 389 miljoner kronor.

Lindelöf 154:a i världen

Enligt uträkningen har Lindelöfs marknadsvärde inte förändrats alls sedan den 1 september och summan gör 24-åringen till världens 39:e högst värderade försvarare (strax efter Sergio Ramos men före David Alaba) och den 154:e högst värderade spelaren alla kategorier.

Lindelöf är därmed en av blott två svenskar bland de 250 första spelarna på listan. Den andre är varken Zlatan Ibrahimovic eller Romas succémålvakt Robin Olsen utan istället Emil Forsberg.

Football Benchmark menar att den 27-årige mittfältarens marknadsvärde, trots en skadefylld säsong, ökat med drygt 30 miljoner kronor sedan den 1 september och nu skrivs till 287 miljoner. Det gör att Forsberg placerar sig som världens 233:e högst värderade spelare.

Neymar före Mbappé i topp

Högst marknadsvärde av alla har brassen Neymar med 2,3 miljarder kronor följd av lagkamraten i franska PSG Kylian Mbappé med 2,2. Dessa skuggas sedan av den spelare många fortfarande rankar som den bäste, Barcelonas Leo Messi, som värderas till drygt 2 miljarder.

Noterbart är också att Cristiano Ronaldo nu värderas till knappt 1,1 miljarder och Luka Modric (som nyligen prisades med Ballon d’Or som världens bäste fotbollsspelare) med sina 33 år och ett kontrakt som löper ut sommaren 2020 inte ens tar plats bland de 250 främsta.

Den spelare som ökat sitt marknadsvärde mest sedan den 1 september är Borussia Dortmunds Jadon Sancho som gått från 185 till 471 miljoner kronor. Motsatt riktning har Toni Kroos tagit vars marknadsvärde dalat från 1,15 miljarder till 953 miljoner kronor.

Publicerad:

LÄS VIDARE