”Det ni ser på tv är inte verkligheten”

Johannes Dürr antyder fler dopningsfall

1 av 3 | Foto: Giovanni Auletta / TT

avFredrik Jönsson

SPORTBLADET

Johannes Dürr åkte fast för Epo-dopning under OS 2014.

Österrikaren har medverkat i en dokumentär från tyska ARD där han antyder att han inte är ensam om att ha tagit otillåtna preparat.

– Det ni ser på tv är inte verklighet, säger Dürr i dokumentären.

Johannes Dürr slutade på åttonde plats i skiathlon under OS i Sotji 2014 och inför femmilen sågs han som en medaljkandidat. Men det blev inget lopp.

Österrikes olympiska kommitté stoppade Dürr - han hade åkt fast för Epo-dopning.

Dopade sig på flera sätt

Tyska ADR har gjort en dokumentär om dopning som heter "Die Gier nach Gold", fritt översatt till girig efter guld. I dokumentären följs Dürr av dopningsjournalisten Hajo Seppelt. Där berättar skidåkaren om livet efter dopningsdomen.

Dürr berättar att han använda flera metoder. Han tog inte bara Epo, utan även insulin och tillväxthormoner. 31-åringen säger att han blev tillsagd att fejka astma för att få använda astmamedicin.

Foto: ARD
Johannes Dürr i dokumentären ”Die Gier nach Gold”.

Dürr berättar även att man inte klarade av träningarna under förbundskapten Bernd Raupachs ledning, mellan 2001–2006, utan att dopa sig. Han menar även att man lätt förstår när konkurrenter har dopat sig. Åkare som han tidigare hade vunnit mot utan bekymmer blev han helt plötsligt slagen av.

”En illusion”

– Man kan säga att det ni ser på tv inte är verkligt, det är i stora drag en illusion. Det har inget med det verkliga livet att göra, säger Dürr.

31-åringen stängdes av i två år efter OS. Han är tillbaka efter avstängningen, har tränat i sju månader och hoppas på att tävla i hemma-VM om två månader. Men Österrikes landslag har inte tagit något beslut kring Dürrs framtid som landslagsåkare.

LÄS MER: Vinterstudion 2018/2019 - stor guide med alla tider

LÄS MER: Världscupen i längdskidor – stor guide. lopp för lopp

LÄS MER: Skid-VM i Seefeld 2019 – allt om mästerskapet

LÄS MER: Allt om skidor – allt du behöver veta om säsongen 2018/2019