Tränarens attack mot jumbon: De är lönnfeta

”Hade Ronaldo sett ut så vore det dåligt för fotbollen”

avKristoffer Bergström

SPORTBLADET

Trots seger med 15–2 är Faluns tränare Thomas Brottman kritisk.

Han tycker att motståndarna i Lindås är för oseriösa och lönnfeta.

– Mina spelare ligger och spyr på försäsongen. De tränar inte ens, säger Brottman.

Är du ett topplag som utklassar jumbon säger kutymen att du ska vara ödmjuk. Thomas Brottman inser det. Men efter att hans Falun pepprat in femton bollar mot Göteborgsklubben Lindås tar tränaren bladet från munnen.

– Jag tycker inte om det jag såg i dag. Jag har reagerat på det förut, men då har jag hållit käften, säger han.

I en artikel i Dalarnas Tidningar kallar han Lindås spelare lönnfeta. När Sportbladet pratar med tränaren backar han inte från utlåtandet, möjligen att han skulle valt ett snyggare adjektiv bara.

En fråga om trovärdighet

– Jag vet inte om det finns bättre ord. De är inte tränade. De är inte feta som i amerikanskt feta, men det finns några kilon för mycket på dem. Om man har levt i idrottsvärlden ser man ganska snabbt om det finns konturer på ben och lår, om det är mejslat, då är du en atlet. Det här är något annat, säger han.

Så vad är problemet?

Får inte alla kroppstyper plats i SSL så länge de platsar?

För Thomas Brottman är det en fråga om innebandyns trovärdighet. Nykomlingen Lindås är braksist i tabellen och har varit tydliga med att de inte tränar som andra elitlag.

– Vi slog Örebro med 14–1, men skillnaden är att Lindås kan spela innebandy om de är tränade. Om de får tid och utrymme. Då får de stå sitt kast om Patrik Malmström säger på pressträffen att de inte ägnar sig åt sommarträning, att de lattjar lite. Då blir jag irriterad, säger Brottman.

De har ändå tagit sig till SSL på sportslig väg. Har du då rätt att klaga?

– Hm. Jag har haft Malmström själv och vet vad alla går för. Men säger han att de kör en gång i veckan på sommaren är det en diss mot mig och det jag håller på med. Han tar oss tre steg bakåt.

”Hur ska han respektera sporten?”

Är inte risken att du sårar folk när du säger det här?

– Det är möjligt. Men vi lever i en prestationsvärld. Hade Ronaldo sett ut så hade det inte varit bra för fotbollen. Vi ska vara seriösa och leverera en produkt som övertygar er och skeptikerna. Om en skeptiker sitter och tittar och tänker ”fan, de ser ut som jag när jag spelar med jobbet på lunchrasterna”, hur ska han respektera sporten?

Sportbladet har under lördagskvällen sökt representanter för Lindås, som har tagit sju poäng i SSL. Laget har på 18 matcher en målskillnad på 72–144.

Thomas Brottman menar att de är skickliga tekniskt och ibland får matcherna dit de vill, som mot Storvreta senast när förlusten stannade vid 11–8, men att det också berodde på att serieledarna tog det för lugnt.

Brottman sträcker sig så långt som att det var oansvarigt av Storvreta att inte vinna med större siffror.

– Jag sa i omklädningsrummet att vi måste sätta ner foten. Det är vår jävla skyldighet att inte hålla igen. Jag kan förstå att det går åt helvete ibland, men om Storveta hade gjort sitt jobb skulle det ha sett annorlunda ut.

Foto: TT
ARTIKELN HANDLAR OM