Bloggförbud efter trakasserier

Av: Johan Flinck

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Spelarna får inte blogga i landslaget: ”Det blev jävligt otäckt”

Damlandslaget i handboll får inte blogga längre.

Anledningarna är trakasserierna i bloggkommentarerna.

– Det blev jävligt otäckt. Jag tror inte de kan värja sig mot det, säger förbundskapten Per Johansson.

Slutbloggat Johanna Ahlm är en av landslagsspelarna som får stoppa undan tangentbordet och i stället helt koncentrera sig på handbollen. FOTO: MAGNUS SANDBERG
Slutbloggat Johanna Ahlm är en av landslagsspelarna som får stoppa undan tangentbordet och i stället helt koncentrera sig på handbollen. FOTO: MAGNUS SANDBERG

Flera av spelarna i damlandslaget i handboll bloggar.

Till exempel Annika Wiel Fredén, Johanna Ahlm, Sabina Jacobsen och Isabelle Gulldén har har uppdaterade bloggar.

Men nu har förbundskapten Per Johansson satt stopp för allt bloggande under landslagssamlingarna.

– Det var det första vi tog upp när vi samlades i tisdags. Menc det gäller bara under landslagssamlingar. De får blogga bäst fan de vill när de inte är med landslaget, säger Johansson.

Damerna är samlade nästan en vecka för ett dubbelmöte mot Ungern i kvalet till EM, där hemmamatchen spelas i kväll i Lund.

Ingen protesterade

Var det någon som protesterade?

– Nej, men det fanns inget alternativ heller. Antingen spelar du i landslaget eller så bloggar du. Så vi lade fram det också.

Många kopplar säkert detta förbud nu till Annika Wiel Fredéns omdiskuterade blogginlägg i höstas, där hon sågade sina lagkamrater och sedan inte varit uttagen i blågult förrän till den här samlingen.

– Men detta förbudet har inget med det att göra, säger Johansson.

”Blev jävligt otäckt”

I stället införs bloggstoppet på grund av de trakasserier som de spelare som bloggade fick utstå under VM i Kina i december, där Sverige misslyckades och bara blev 13:e.

– Det blev jävligt otäckt. Jag tror inte spelarna kan värja sig mot det, säger Johansson.

– Vi exponerar oss väldigt mycket och då har andra människor (läsare) svårt att hålla isär saker och ting.

Spelarna beskrev mycket av sin fritid, hur de såg på film, käkade glass och fikade, på VM och vissa läsare uppfattade det som att man tog för lätt på förlusterna och misslyckandena.

– Det retar upp väldigt många när man skriver så. Folk kan inte hålla isär det och spelarna blir för mycket måltavla för rätt hård kritik i kommentatorsfälten. Och jag tror inte man kan bortse från det under ett mästerskap. Det tar energi från det vi ska hålla på med, säger han.

”Tog för mycket energi”

Johanna Ahlm, som bloggar till vardags och under VM dessutom bloggade för Göteborgs-Posten, håller med sin förbundskapten.

– När jag var där tänkte jag inte på det, då var det skönt att skriva av sig liksom. Men i efterhand har man tänkt om det inte tog för mycket energi ändå, säger Ahlm, som är knäskadad men ändå med på landslagssamlingen och kör rehab.

Hon tycker att det är rätt med ett bloggförbud.

– Vi har gjort det mycket för att vi vill ha medial uppmärksamhet. Men det har blivit lite fel fokus. Vi är med i landslaget för att vi vill vara bäst och vinna någonting, inte för att vara det gulliga landslaget, säger hon.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN