Ogier vann – och Latvala försvann

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tung tävling för Fordteamet

Rally Portugal blev en besvikelse för Fordteamet. Jari-Matti Latvala körde bort sig redan under lördagen och Mikko Hirvonen blev bara fyra.

Nu hoppas Fordteamet att intensiva tester på asfalt ska få stallet tillbaka i matchen igen.

Fordbasen Malcolm Ford kan konstatera att hans toppteam ligger 26 poäng efter Citroën i märkes-VM efter deltävlingen i Portugal. Förhoppningen är nu att intensiva tester på asfalt ska vända på steken.

– Portugal har visat sig svårt för oss, särskilt efter Jari-Mattis krasch förra året. Vi har inte alls gjort de resultat vi förväntade oss trots att vi kom hit med segern i Nya Zeeland i ryggen. Det är mystiskt att Citroën varit så starka här. Men vi har planerat ett viktigt asfalttest och jag tvivlar inte på att vi kan ta oss tillbaka dit där vi ska vara, säger Malcolm Wilson till wrc.com.

Latvala körde bort sig

Förra årets stora snackis var naturligtvis Latvalas otäcka krasch. Finländaren rullade av vägen och bilen kanade nerför ett stup och hann rulla elva gånger innan Latvala och hans co-driver mirakulöst kunde krypa oskadda ur vraket.

Kanske satt kraschen i bakhuvudet på Latvala som återigen råkade illa ut i årets rally. Under lördagen tappade han kontrollen över sin bil på den andra sträckan och kraschade med bakänden före rakt in i ett träd. Bilen blev kraftigt demolerad och Latvala fick bryta.

– Det var inte fel på noterna, jag hade för hög fart, det gick lite brett och jag slog i ett träd, sa Latvala till Viasat Motor efter smällen.

Därmed var hans teamkamrat Mikko Hirvonen ensam i kampen med Citroënbilarna, en kamp han förlorade, även om Hirvonen slog Petter Solberg på den sista superspecialen och knep fjärdeplatsen.

Hirvonen för långsam

– Jag hade inte farten för att kunna utmana. Jag tyckte att jag körde bra och att bilen gick bra, men vi tiderna var inte snabba nog, förklarade Hirvonen för wrc.com.

Hans teamkamrat var också besviken över sin insats i helgen.

– Det värsta är att jag förlorade poäng i märkes-VM för Ford. I början av säsongen kom vi överens om att jag skulle satsa på märkes-VM som andreförare i teamet. Det är rallyt har varit svårt. I början hade jag ingen fart, jag sov. Sedan började det gå bättre, men jag var lite för aggressiv med däcken och tappade tid. Jag har inte alls varit nöjd med min körning här i Portugal, bilen har gått bra men jag har misslyckats, säger Jari-Matti Latvala självkritiskt till wrc.com.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Rally