Flinck: Så bra var EM-spelarna

SPORTBLADET

Sportbladets handbollsreporter Johan Flinck sätter plus på spelarnas EM-insatser.

Gabriella Kain

Inledde EM briljant och såg till att Sverige hade fyra poäng med sig in i nästa gruppspel. Hade sedan det tufft mot Frankrike och Grubbström tog över.

Cecilia Grubbström

Har haft den mest sensationella utvecklingen av alla.Uttalad andremålvakt första gruppspelet igenom och radade sedan upp topprestationer.

Matilda Boson

Bra inledning men är den enda startspelaren som inte höjt sig i EM. Hon har knappt ens kommit upp i sin normala standard, inte framåt i varje fall.

Jessica Helleberg

Borde kanske ha fått lite mer speltid när Boson inte lyckats. Har inte gjort bort sig och stått för i stort sett klart godkända matcher rakt igenom.

Linnea Torstenson

Att hon fick priset som mest värdefulla spelare i EM säger väl det mesta. Hon har höjt sig match för match och varit som bäst när det gällt som mest.

Jamina Roberts

Lika chockad som alla andra när hon byttes in tidigt i premiären. Gjorde det bra där men sedan dess har jokern haft det svårare i de få inhopp hon fått.

Angelica Wallén

Hjälpgumma när de andra niometersspelarna behövt vila. En otacksam roll som hon har gjort vad hon kunnat med. Ibland lite över­ilade avslut dock.

Isabelle Gulldén

Snudd på fem plus förstås. Precis som Torstenson har ”Bella” bara växt in i turneringen. Spelgeniet har också utvecklats till en försvarsspelare av världsklass.

Sabina Jacobsen

Otacksam roll. Vänsternia/försvarstrea som fått spela högernia/högertvåa med skadad fot. Hade några svagare matcher men semifinalinsatsen glömmer vi inte.

A-M Johansson

Blandat högt och lågt. Anna-Maria är med för att skjuta och ska så göra tills hon blir utbytt. Flera avgörande mål mot Ungern i andra halvlek till exempel.

Therese Islas Helgesson

Matchhjälte i premiären och sedan ett par bra matcher mot bland annat Norge. Har fått stå tillbaka när Gulldén och Torstenson matchats hårt.

Annika Wiel Fredén

Har varvat svaga insatser (Tyskland) med absoluta toppmatcher (Ukraina och inte minst första matchen mot Norge). Klara tre plus.

Nathalie Hagman

Det finns en enorm potential i bolltrollaren från Stockholm. Gör bara snygga mål. Gör sitt första mästerskap och är yngst i truppen – belönas därför med tre plus.

Johanna Wiberg

Försvarsspecialist som utses till EM:s bäste spelare kan väl inte vara annat än världsklass/fem plus? Jo, framåt är hon inte mer än godkänd i EM.

Tina Flognman

Beundransvärd. Har gjort åtta mästerskap och varit petad ett par gånger. Men här har hon hoppat in och hållit ihop försvaret och varit bästa linjespelare framåt.

Therese Wallter

Fått minst speltid av alla, vilket är överraskande då många såg henne som förstavalet på linjen framåt. Fick visa vad hon kunde mot Holland och gjorde det bra.

Per Johansson/Magnus Johansson

De kom till EM utan (nåja, Torstenson då) individuella stjärnor men med ett kollektiv. De lämnar EM med flera nytända stjärnor på världsnivå och ett kollektiv som tagit dem till final. Analytikern och inspiratören kompletterar varandra på ett nästan perfekt sätt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll