Alonso: ”Jag hade lite extra att ge”

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Spanjoren kom om Vettel snabbare än väntat

Foto: Fred Dufour, AFP
Fernando Alonso vann direkt i sitt första lopp för Ferrari.

Allt var förberett för comebacken. Michael Schumachers comeback.

Men det handlade om en helt annan återkomst.

Fernando Alonso och Ferrari är tillbaka – i toppen.

Redan i den första kurvan lyckades Fernando Alonso ta sig förbi teamkollegan Felipe Massa som startade från position två i Bahrains GP.

Sedan avvaktade han bakom Sebastian Vettel, Red Bull, som hade pole position och också kunde köra i från i ledningen. Men på det 34:e varvet meddelade Sebastian Vettel sitt team i depån att han tappade kraft och strax därefter kunde Fernando Alonso köra om honom. Strax därefter gjorde Felipe Massa samma sak.

Därmed kunde Ferrari ta hem en dubbelseger i årets premiär.

Alonso sparade däck

En enorm uppryckning jämfört med förra säsongen som totalt sett var katastrofal för det forna mästarteamet.

– Jag visste att jag hade lite extra att ge och jag koncentrerade mig på att spara däcken eftersom jag visste att jag skulle klara 35–36 varv på dem. Sedan skulle jag försöka attackera Vettel när det var tio, kanske tolv varv kvar, berättar Fernando Alonso på presskonferensen.

– Men sedan fick Vettel problem och tappade fart, då kunde jag gå om honom något tidigare än vad jag planerat, fortsatte spanjoren.

Men Alonso som nu gör sitt första år hos Ferrari – ett stall som är tänkt att bli hans sista under F1-karriären – tycker inte att segern har allt för stor betydelse för resten av säsongen:

– Självklart är det skönt att vinna, men som jag ser det är inte de tre fyra första loppen avgörande för säsongen, utan det handlar om att ta hem en del poäng, lära sig reglerna ordentligt och lära sig att förstå däcken. Som förare har detta egentligen ingen avgörande betydelse, men det är självklart skönt för teamet att vi är etta och tvåa.

Full pott för Ferrari

Därmed tog han 25 poäng, hans teamkollega Felipe Massa tog 18 och McLarens Lewis Hamilton fick 15 poäng för sin tredjeplats. Sebastian Vettel som startade från pole och länge ledde loppet slutade fyra. Red Bull förmodade att han haft problem med ett avgasrör, men kunde inte ge en fullständig analys efter loppet.

– Jag är enormt glad över att vara tillbaka i toppen, och jag vill tacka alla som stöttade mig under min svåra tid, säger Felipe Massa som körde sitt första lopp efter den svåra kraschen i Ungern förra sommaren.

– Jag tror aldrig att jag har varit så högt upp i en premiär tidigare.

Nästa lopp körs i Australien under påskhelgen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1