Så ser Ken Blocks nya värstingbil ut

avJohanna Mörtberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenskar bygger amerikanens bil

Foto: Ford Motor Company
Ken Blocks nya Gymkhanabil har byggts av Olsbergs MSE i Nynäshamn.

Ken Block är ett välkänt namn inom den amerikanska rallysporten, men han är mest känd för sina stuntfilmer på internet där han visar vad man kan göra med en bil.

Nu är Block redo för att spela in den tredje Gymkhana-filmen och hans nya bil är byggd i Nynäshamn.

Det är Olsbergs MSE som har byggt Ken Blocks nya Gymkhana-bil, firman har även gjort den bil som Block tävlar med i rally-VM.

Den nya specialbyggda Ford Fiestan har en motor med 850 hästkrafter, men man har valt att minska effekten till 650 hästkrafter för att ge Block det vridmoment han behöver.

Noll till hundra på två röda

Fiestan har en sekventiell växellåda med sex paddlar, ett vridmoment på nästan 900 Nm vid ett varvtal på 4000 varv per minut. Bilen accelererar från noll till hundra kilometer i timmen på två sekunder.

– Bortsett från att jag givetvis ville ha en bil med så mycket kräm som möjligt handlade det om att ta fram en Ford Fiesta som hanterar asfalt som om det vore grus. De flesta tävlingsbilar för asfalt har utvecklats för att få ett så fast grepp om vägbanan som möjligt. Men här ville vi få fram en bil som reagerar snabbare och samtidigt ger mig som förare total kontroll. Det var en svår balansgång, förklarar Block i ett pressmeddelande.

Var Ken Block ska spela in Gymkhana III är hemligt, men filmen kommer att släppas på nätet inför sommaren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport