Motorsport

Mika Häkkinen fyller 50 år – minns skräcken efter krascherna

Av: 

Anna Andersson

Jarkko Päiväniemi

Mika Häkkinen efter kraschen i Adelaide.
Mika Häkkinen efter kraschen i Adelaide.

SPORTBLADET

Förre F1-mästaren: ”Finns inte en dag då jag inte tänker på det”

Mika Häkkinen fyller 50 år.
Eller som han själv säger – 23.
I sitt andra liv.

Ungefär ett och ett halvt år efter den svarta helgen på Imola där både Roland Ratzenberger och Ayrton Senna omkom avgjordes säsongsfinalen i Adelaide, Australien. Det var den 10 november 1995.

Redan på den första träningen drabbades Mika Häkkinens McLaren av en punktering och han förlorade kontrollen över bilen. Den höll en hastighet på över 200 kilometer i timmen när den slog i däckstaplarna och skadorna var massiva, både på bilen och föraren.

Mika Häkkinen förlorade medvetandet och det tog tre minuter innan han kunde få hjälp ur bilen.

– Jag minns bara att jag satt i bilen och försökte röra mina händer, men det gick inte. Jag försökte igen, men det gick fortfarande inte, berättade Häkkinen för Foxsport.

– Smärtan kommer jag i håg och det faktum att jag inte kunde röra mig. Samtidigt insåg jag att jag var tvungen att vara lugn så att läkarna kunde arbeta.

Efter kraschen.

Häkkinen minns olyckan i Adeleide varje dag

Han fördes till ett närliggande sjukhus, läkarna konstaterade svåra huvudskador, skador på nacken och skallen. Han försattes i koma och tillbringade ungefär två månader på sjukhus.

De svåra skadorna till trots var han tillbaka i bilen lagom till säsongspremiären 1996. Han hade återhämtat sig på fyra månader, men olyckan lämnade väldigt djupa spår. Betydligt djupare än vad han då kunde ana.

– Olyckan 1995 var så helsikes svår att det var en av orsakerna till att jag avslutade karriären så ung, berättar Mika Häkkinen för Ilta-Sanomat när han gör en intervju inför sin 50-årsdag.

– Det finns säkert inte en dag då jag inte tänker på det.
Han berättar om hur olyckan påverkat hans hörsel, om den tunga tiden på sjukhuset, om hur han upplevde att han satt i fängelse och hur han fick kämpa med sig själv för att komma tillbaka.
– Det som hände mig var otroligt tungt. Det går inte att berätta eller förklara för någon, säger han till den finländska tidningen.

Därför avslutade Mika Häkkinen karriären i F1

Åren efter olyckan körde Mika Häkkinen och McLaren allt bättre. 1998 och 1999 vann han VM efter minnesvärda dueller med Ferrari och Michael Schumacher, men redan 2001 lade han ner sin karriär. Efter ytterligare en olycka.

Den inträffade redan i premiären, återigen var det i Australien, men den här gången var det på Albert Park i Melbourne. Hjulupphängningen brast och han var bara passagerare när bilen slog i muren.

– Du ser när räcket kommer emot dig och du är på väg mot det. Du har en helvetes hastighet. Där hinner du tänka att ”Mika, nu tar det här spelet slut”, berättar han för tidningen och förklarar att han som nybliven pappa började fundera över sin framtid inom F1.

– Vid de tillfällena funderade jag på att jag hade vunnit världsmästerskapet två gånger. Måste jag fortsätta utmana? Räcker det inte nu, Mika?
Det gjorde det. Efter 161 F1-lopp, 20 segrar och två VM-titlar bestämde han sig för att det fick vara nog.

Tiden i F1 var över – i dag fyller Mika Häkkinen 50 år och även om han lämnat sporten bär han minnena med sig. I sitt andra liv.

ANNONS

Jackpot på Europatipset! Chans på 2,5 miljoner – tippa veckans hetaste matcher.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Motorsport

LÄS VIDARE

Häkkinen i exklusiv intervju om F1, krascherna och Schumacher

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Formel 1

Michael Schumacher

Mika Häkkinen

Ayrton Senna