Sim-EM 2018

Sarah Sjöström: Jag var som en val

avKristoffer Bergström

GLASGOW. Sarah Sjöström hade näst bästa tid i försöken på 100 meter frisim.

Men loppet var betydligt tyngre än hon räknat med.

– Jag var som en val i vattnet i dag, säger hon.

Jakten på de fyra gulden fortsätter.

Sarah Sjöström har som mest vunnit tre guld i ett mästerskap, men hon har öppnat årets långbane–EM i Glasgow med två segrar av två möjliga. Återstår 100 meter fritt och 50 meter fjäril, två distanser hon har sina mest imponerande världsrekord i (24,43 och 51,71).

Morgonens försök såg ut att gå smärtfritt. Sarah badade sig vidare, ett bad som tog 53,45 sekunder. Det var fältets näst bästa tid, en halvsekund från danska Pernille Blume, men efteråt berättar 24-åringen att det var slitigare än det såg ut.

– Tungt som tusan. Jag var som en val i vattnet i dag. Det var en reaktion på att man varit ledig i två dagar kanske. Jag har känt i tävlingen att speeden finns där, jag känner mig bra på 50 frisim, men hundra meter är sådär just nu för mig. Jag vet inte varför, säger hon.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Typ två sekunder från pers...”

Första 50 (25,51) meterna var väl okej?

– Ja, det var det jag sa. Speeden finns där men det finns ingen ork hem. Vi får se om det släpper. Jag hade hoppats att man hade kunnat simma en lätt hundring på 53,5, men det kändes väldigt mycket jobbigare än det skulle göra.

– Jag hade kontroll på loppet och tänkte att jag skulle släppa på farten. Då blev det bara ännu jobbigare. Så det var en mellansimning.

Pernille gör 52,9.

– Hon simmar nästan på pers redan i försöken. Det är jättebra. Det gör inte jag. Jag är två sekunder från pers typ, så det var inte imponerande.

Du är inte typen som oroar dig, men är du lite orolig?

– Nej, jag är inte orolig alls. Vad ska jag oroa mig för? Har du några exempel?

Att Blume ser väldigt stark ut.

– Nej, jag känner att jag bara kan bli bättre efter det.

Semifinalerna simmas i kväll och finalerna i morgon. Sedan avslutas EM med 50 fjärilsfinalen på torsdag kväll.

Tre andra svenskor simmade morgonens försök, men varken Sara Junevik (57,24), Louise Hansson (55,81) eller Magdalena Kuras (57,10) tog sig vidare till semi.

ARTIKELN HANDLAR OM