Tvingas avbryta tävlingen efter otäcka kraschen: ”Det är över”

Tour de France är över för belgaren Philippe Gilberts del.

Efter att etappledaren kört över en stenmur och fallit flera meter skadade han sitt vänstra knä så pass allvarligt att han tvingas hoppa av tävlingen.

– Jag kan inte böja på mitt knä, och jag har fruktansvärda smärtor, säger han.

Belgaren Philippe Gilbert, 36, ledde den 16:e etappen av Tour de France med tre minuter ned till jagande klungan – och drygt sex mil kvar till målgången – när olyckan var framme.

När han närmade sig en klurig kurva vid bergspasset Col de Portet-d'Aspet tappade han kontrollen över cykeln och flög över en stenmur nerför ett stup.

Den danske sportdirektören Brian Holm var enligt VG en av de första som kom fram till Gilbert efter kraschen.

– Man förväntar sig alltid att få höra ett ljud när någon går omkull. De skriker ofta. Men denna gång var det helt tyst. Och då blev jag stressad. Det är aldrig ett gott tecken. När jag kom fram till olycksplatsen tänkte jag: ”holy fuck, han försvann över muren”, berättar han för den norska tidningen.

Kom upp för egen maskin

Det läskiga fallet var på drygt tre meter, och han landade på en stenhög. Trots det tog sig Philippe Gilbert, av egen kraft, tillbaka upp på vägen och fullföljde loppet.

Han gjorde tummen upp till TV-teamen på plats för att visa att han var okej efter smällen.

Även då klungan fortfarande inte hade kommit i kapp honom så hade han inte orken att bevara ledningen, ganska snabbt halkade han flera minuter efter ledargänget – med fransmannen Julian Alaphilippe som vann etappen.

– Det var en väldigt spektakulär krasch. Jag har sett bilderna själv. Men jag vet inte vad som hände, ska Gilbert ha sagt till medierna efter att han passerade mållinjen.

”Har fruktansvärda smärtor”

Han fullföljde loppet – men efteråt hade han svårt att ens stödja på sitt vänstra ben. Både på benet och vänster arm hade han synliga sår.

– Jag kan inte böja på mitt knä, och jag har fruktansvärda smärtor, säger han och brister ut i gråt.

Efter loppet fick han hjälp att ta sig in i Quick Steps lagbuss och när han, drygt 45 minuter senare, kom ut ur bussen konstaterades det att han inte kommer att cykla mer under denna tävling.

– Det är över, berättar han.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN