Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

”Spöken hos tyskarna” – Berlinhjältarna tror på nya mirakel

Av: 

Michael Wagner

Johan Flinck

SPORTBLADET

SOTJI. Vändningen från 0–4 till 4–4 mot Tyskland har beskrivits som en svensk mirakelmatch.

Nu hoppas hjältarna från 2012 att bragden i Berlin ska prägla lördagens VM-möte.

– Jag tror att det kan finnas kvar lite spöken hos tyskarna, att de inte känner sig alltför trygga även om de tar ledningen, säger Christian Wilhelmsson.

Det var på många sätt en osannolik kväll, den 16 oktober 2012. Ett utspelat, uträknat svenskt lag låg under med 0-4 och på hedersläktaren var gesterna bland de tyska representanterna med förbundskanslern Angela Merkel i spetsen närmast av en generande känsla.

Många trodde att Mesut Özil punkterade matchen med sitt mål.

Men en Zlatan Ibrahimovic-replik och ett Mikael Lustig-mål, efter två fina assist av inhopparen Kim Källström, väckte hoppet.

Reducering av Johan Elmander, kvittering av Rasmus Elm och en svensk fotbollsklassiker var ett faktum.

Huvudpersonerna minns matchen väl.

– Den är cool, det är goa minnen, säger Johan Elmander.

Sju spelare från det tyska laget 2012 tillhör VM-truppen i Ryssland sex år senare. I den svenska truppen finns fem spelare som upplevde kvällen i Berlin på plats.

Är det läge för ett nytt "mirakel"?

Sportbladet frågade fyra av spelarna från matchen 2012.

– Absolut, det kan det verkligen bli. Vi har sett flera gånger att de kan slå väldigt bra lag, säger den före detta anfallaren Johan Elmander.

– Det tror jag absolut. Tyskland har bra spelare överallt men det flyter inte på för dem som det brukar göra i mästerskap och det känns som att det skulle kunna bli en matchbild där de jagar resultat och att då kunna sitta lugna i båten och vänta på misstag tror jag passar Sverige perfekt, menar Kalmarspelaren Rasmus Elm.

Få faktorer talar för att matchbilden ska bli likadan som i Berlin, även om flera tidigare möten med Tyskland har gett en tuff start med baklängesmål för Sverige.

2012 var Sverige utspelat fram till vändningen. Mittbacken Jonas Olsson, nu i Djurgårdens IF, minns.

– Jag spelade på hög nivå i Premier League då men jag har aldrig känt mig så maktlös. De var ett par nivåer över oss som lag och spelare individuellt i första halvlek. Vi hade en naiv ingång taktiskt i matchen.

Finns det något att ta med sig till den här matchen mot Tyskland?

– Att man kan göra resultat mot sådana här lag. Tyskland gick inte att känna igen mot Mexiko. Det var väldigt många chansbrytningar, de stötte högt, och det kommer passa Sverige bra.

Spelarna som var delaktiga i Berlinundret tror att upplevelsen finns kvar som ett negativt minne hos de tyska spelarna och att det kan prägla dem under matchen.

– Jag tror att det kan finnas kvar lite spöken hos tyskarna, att de inte känner sig alltför trygga även om de tar ledningen, säger den förra mittfältaren Christian Wilhelmsson och fortsätter.

– Det låter nästan osannolikt att Sverige skulle skicka ut Tyskland ur VM. Det skulle vara otroligt. Men med den tajta defensiven som Sverige har och lite flyt så kan det faktiskt hända.

Johan Elmander är inne på samma spår:

– 4–4-matchen finns nog i bakhuvudet på dem. Reder Sverige ut första halvlek och en bit in på andra kommer säkert en frustration. Det kommer att gynna Sverige.

Du tror tyskarna minns 4–4?

– Det minnet ligger säkert där. Visst kommer de att fokusera på att detta är en VM-match. Men när de laddar inför matchen går de säkert igenom en sådan match och pekar på vad man ska se upp med. Man tar nog fram exempel.

Och faktum är att den tyska förbundskaptenen Joachim Löw på presskonferensen under fredagen själv pekade på matchen i Berlin i ett resonemang om styrkorna i det svenska laget.

– Man ger allt. Det här är ett lag som verkligen kan maxa sin nivå. Sammanhållningen är deras styrka. När de ligger under så kämpar de sig tillbaka. Vi ledde med 4–0 i en match och de lyckades ta sig tillbaka till 4–4. De har en väldigt bra mentalitet, sa Jogi Löw.


Johan Elmander, anfallare som spelade från start, gjorde 3-4-målet:

När trodde du på att ni skulle lyckas?

– Någonstans har man en heder och man kör på. När Lustig krånglat in 4-2 tändes hoppet allt mer och man märkte att de var i gungning. Sen var det bra att 4-3 gjordes i hyfsad tid.

Hur tror du att Tyskland ser på Sverige nu?

– Jag tror de har stor respekt mot Sverige. Vinna mot Italien och visat mot större lag att de gör det bra. Stor respekt. Den ska de ha. Visat flera gånger. Ser man på Sydkoreamatchen inget spelmål, mycket chanser och står bra

Jonas Olsson, mittback som spelade från start:

Vilket är ditt bästa minne från matchen i Berlin?

– Bästa minnet är när Rasmus gör 4-4. Att komma tillbaka från 0-4 är fantastiskt. Det var en surrealistisk känsla att vända på det. Lika dåliga som vi var i första halvlek, lika bra var vi i andra halvlek. Det var ett stort ögonblick att få 4-4, men inte en av mina bästa matcher.

Rasmus Elm, mittfältare som spelade från start:

Hur upplevde du att de tyska spelarna reagerade/agerade när det började gå emot dem?

– Det kändes det lite som de var chockade på riktigt först när vi gjorde 3-4. Varken innan dess eller efter tyckte jag inte att de sa så mycket eller att det märktes på dem men kroppsspråket ändrades rätt rejält efter 3-4. Då kände man ändå att det här kommer vi fixa.

Hur tror du att de tyska spelarna agerar om det börjar gå emot dem?

- Förhoppningsvis kan lite stress och irritation komma in i bilden om Sverige kan hålla ett bra resultat en bit in i andra. Men sen vet jag samtidigt att tyskar ofta bara går ut och följer sin plan och brukar göra det bra så det kommer bli tufft men vi hoppas på lite stress såklart.

Christian Wilhelmsson, mittfältare som satt på bänken:

Bästa minnet från 4-4-matchen Berlin?

– Rasmus Elms kvittering, men det var så mycket. Så dåligt i början och sedan så otroligt bra i slutet, så mycket på en gång. Det var otroligt att vi lyckades vända och det var inte ett lingonlag vi mötte. 

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

LÄS VIDARE

ALLT inför Sverige–Tyskland i fotbolls-VM

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM

Herrlandslaget i fotboll

Johan Elmander

Rasmus Elm

Jonas Olsson