Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbollsfeber i Iran – då tillåts kvinnor

Av: 

TT

Åskådare under Irans VM-premiär mot Marocko protesterade mot den iranska regimens ovilja att släppa in kvinnor på idrottsarenor.
Åskådare under Irans VM-premiär mot Marocko protesterade mot den iranska regimens ovilja att släppa in kvinnor på idrottsarenor.

SPORTBLADET

Det råder fotbollsfeber i Iran efter framgången i VM. Nu kommer kvinnor och män för första gången sedan den iranska revolutionen 1979 att få se fotboll tillsammans.

Huvudstaden Teherans största fotbollsarena Azadi Stadium kommer att öppna portarna och visa onsdagskvällens match mot Spanien på storbildskärm, uppskattningsvis för 10 000 supportrar.

Beslutet togs efter Irans inledande seger mot Marocko i fredags då det iranska folket, såväl kvinnor som män, firade vilt på huvudstadens gator.

Även Irans inledande match skulle ha visats på skärmar i parker och arenor men myndigheterna ställde in de planerade utomhusarrangemangen strax före matchstart. Men med vittring på ett avancemang har man tvärvänt.

Parlamentarikern Tayebeh Siavoshi hoppas att detta kan leda till en större förändring i landet där kvinnor annars inte är välkomna till sportarenorna.

– När åskådarna har visat att de respekterar reglerna så hoppas vi att det är möjligt att även visa Iran-Portugal i samma arena och att detta blir startskottet för att familjer tillsammans går på matcher på Azadi, säger hon till nyhetsbyrån ISNA.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Fotbolls-VM