”Kände att jag var klar med bandyn”

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Mayborn tvåmålsskytt för IFK Vänerborg

Foto: TT

Alexander Mayborn trodde att han spelat sin sista match på elitnivå.

Det hade han inte.

32-åringen gjorde två mål när stjärnfyllda IFK Vänersborg körde över Tellus.

– Jag kände att jag var klar med bandyn, berättar han efter 12–3-segern.

2013 lämnade han Sirius för att flytta hem, det vill säga till Vänersborg. Alexander Mayborn var 28 år och hade börjat tänka på livet efter elitbandyn.

Han kom in på journalistlinjen på Ljungskile folkhögskola och som idrottsman skrev han på för moderklubben Blåsut för att sluta den omtalade cirkeln.

Fick try out-kontrakt

Tre år senare är Mayborn en av spelarna i bandy-Sveriges hetaste klubb. IFK Vänersborg värvade tre ryska superstjärnor i Sergej Lomanov, Pavel Bulatov och Nikita Ivanov men gav också ett try out-kontrakt till en 32-åring som förra vintern spelade division 1-bandy med Vargön innan han återvände till Blåsut och hjälpte klubben att rädda det allsvenska kontraktet.

– Jag kände att jag var klar med bandyn och skaffade familj. I Vargön tränade jag någon gång och spelade någon match. När sedan Blåsut var nära att åka ur ringde de mig. Jag tänkte: Fan, jag provar väl. Det var så kul och vi klarade oss kvar, berättar Alexander, som sedan mars 2014 har fått två barn med sambon Rebecka Möller.

Jobbar med flyktingar

Under tisdagen, när Vänersborg körde över nykomlingen Tellus, gjorde han sina två första elitseriemål sedan 2013.

– Ja, det här hade man inte trott för något år sedan, säger Alexander Mayborn och skrattar.

Han jobbar med ett integrationsprojekt och hans liv förändrades när han besökte Arena Vänersborg för att lära syriska flyktingar från ett asylboende att åka skridskor.

Tommy Hjert, som är spelaransvarig i IFK Vänersborg, befann sig också i hallen och frågade Mayborn om han inte skulle ge bandyn en chans till.

– ”Fan, är det inte dags att börja träna lite igen?”, frågade han. Först trodde jag att han skojade, men när jag förstod att han menade allvar blev det full fart med allting. Kost, sömn, träning... Ja, ska man göra en sådan här grej vid 32 års ålder kan man inte unna sig något. Jag har kört åtta-nio pass i veckan i sju månader och har aldrig varit så bra tränad. Det måste jag vara om jag ska slåss om en plats. Det är så kul att spela i det här laget, med Lomanov och de där. Förhoppningsvis har jag några år kvar som bandyspelare.

Hur är det att spela med superryssarna?

– Ibland slås man av att, helvete vad bra pojkarna är. Lomanov, alltså. Det är barnsligt, roligt att bara titta på. Det är ett privilegium att få spela i det här laget.

Lomanov hade inte gjort bort sig i Vargön...

– Nej, men han hade blivit jagad av motståndarna och i divison 1 kan det huggas rejält. Jag är inte säker på att han hade överlevt den serien, säger Alexander Mayborn.

Publicerad: