Här är sommarens stora folkfester

SPORTBLADET

Du behöver inte åka till Frankrike eller Rio för hitta en riktig folkfest.

Den svenska sommaren bjuder på en rad stora idrottsevenemang.

Allt du behöver veta hittar du här.

Det är en fantastisk idrottssommar med fotbolls–EM i Frankrike och OS i Rio de Janeiro. Men även Sverige bjuder på en hel del stora idrottsevenemang. Här kan du se allt från världseliten i tennis till framtidens fotbollsspelare till världens bästa travhästar.

✓ Rally i Höljes

Var: Höljes motorbana.

Vad: Rallycross.

När: 1–3 juli.

Kommentar: Hela världens rallycross-elit kommer till Höljes motorbana för att köra ett av säsongens VM-lopp. Runt omkring bjuds det på dans, Monster Truck-uppvisning och annan underhållning i form av artister som uppträder.

Så mycket folk väntas: Över 30 000 besökare.

✓ Triathlon i Stockholm

Var: Stockholm.

Vad: Thriatlon.

När: 2–3 juli.

Kommentar: Den andra juli tävlar eliten i Stockholm i Olympisk distans. Det är också en VM-deltävling. Den tredje går motionsloppen av stapeln. Man kan välja vilken distans man vill tävla i. Samtliga målgångar är i Slottsbacken och tävlingen kommer utföras i Stockholm innerstad, där delar av stadskärnan kommer stängas av för trafik.

Så mycket folk väntas: Runt 1 000 deltagare.

Falsterbo Horse Show

Var: Falsterbo.

Vad: Ridsport.

När: 2–10 juli.

Kommentar: De årliga tävlingarna i Falsterbo lockar stor publik och mycket deltagare. Nästan tusen hästar och ryttare väntas delta i ett femtiotal olika klasser. Världseliten är på plats och tävlingarna håller hög klass. Dessutom är det mycket runt omkring för alla som är intresserade av hästar och hästsport.

Så mycket folk väntas: Nästan ett tusental hästar och ryttare förväntas delta. De senaste åren har publiksnittet legat på runt 60 000 besökare.

✓ Vansbroveckan

Var: Vansbro.

Vad: Simning, triathlon, swimrun, landsvägscykel.

När: 2–10 juli.

Kommentar: Huvudnumret under veckan i Vansbro är Vansbrosimningen som är en del av en svensk klassiker och är Sveriges största öppet vatten-tävling. Förutom simning kommer det också finnas utmaningar i triathlon, swimrun och landsvägscykel.

Så mycket folk väntas: Runt 16 000 deltagare och 40 000 besökare.

✓ Match Cup Sweden, Marstrand

Var: Marstrand.

Vad: Segling.

När: 4–9 juli.

Kommentar: Tävlingarna som utgår från Marstrand anses vara en av det mest respekterade seglingstävlingarna i världen.Veckan bjuder inte bara på bra segling utan är ett stort event över flera dagar. Förutom segling i världsklass, kan man bland annat själv prova på att segla och gå på ”Efter Sail”.

Så mycket folk väntas: Evenemanget ligger på runt 120 000 besökare.

SM-veckan Norrköping

Var: Norrköping.

Vad: SM i run 50 idrotter.

När: 6–13 juli.

Kommentar: I år står Norrköping som värd för SM-veckan där runt 50 svenska mästerskap ska avgöras. Veckan anordnas två gånger på år, och Norrköping utlovar nu största intresset någonsin. Idrotterna som kommer att utövas är allt från handigolf till Motocross till simning. Det mesta helt enkelt.

Så mycket folk väntas: Runt 7 000 aktiva idrottare.

✓ Sprintermästarhelgen

Var: Halmstad.

Vad: Trav.

När: 7–9 juli.

Kommentar: Travhelg i Halmstad där höjdpunkten är Sprintermästaren som körs på torsdagen. Flera av världens bästa hästar kommer tävla. Runt omkring är det festligheter, sol och bad.

Så mycket folk väntas: Siffrorna från 2014 visar på 15 000 åskådare, däromkring landar det.

✓ Tennisveckan i Båstad

Var: Båstad.

Vad: Tennis.

När: 10–17 juli.

Kommentar: Swedish Open spelas i Båstad en vecka i juli. Men det är så mycket mer än tennis.Förutom tennisstjärnor och riktigt bra tennis lockar veckan kändisar, partyfolk och affärsmän. Det är en riktig partyvecka med andra ord. 

Så mycket folk väntas: Under tennis veckan brukar runt 100 000 personer vistas i Båstad kommun, som vanligtvis har en befolkning på 5.000.

Gothia cup

Var: Göteborg.

Vad: Fotboll.

När: 17–23 juli.

Kommentar: Världens största fotbollsturnering för ungdomar går av stapeln i Göteborg i vanlig ordning. Där samlas lag från hela världen för att göra upp i diverse olika åldersklasser. Dessutom finns två elitklasser för pojkar och flickor 17 år, där endast inbjudna lag deltar. Turneringen sätter ribban direkt med en invigning som lockar storpublik och skapar sann festanda.

Så mycket folk väntas: 2015 deltog runt 40 000 spelare och bara på Heden var det 420 000 åskådare över sju dagar.

✓ StoChampionatshelgen

Var: Axevalla, Skara

Vad: Trav.

När: 22–24 juli.

Kommentar: Tre dagars trav som besöks av den yttersta traveliten. Det är den största travtävlingen i Sverige efter Elitloppet. Huvudnumret är StoChampionatet som är det största loppet för 4-åriga ston. Efter travfesten blir det efterfest i skara där det brukar festas vilt.

Så mycket folk väntas: Över 30 000 personer.

✓ O-Ringen

Var: Sälen.

Vad: Orientering.

När: 23–29 juli.

Kommentar: Orienteringstävlingar både för eliten, motionärer och ungdomar. Tävlingar för alla helt enkelt. Det kommer folk från hela världen både för att delta och för att kolla på.

Så mycket folk väntas: Deltagarantalet varierar kraftigt mellan cirka 12 000–25 000. Även åskådarantalet varierar beroende på vart tävlingen hålls.

✓ Hugo Åbergs Memorial på Jägersro

Var: Jägersro, Malmö.

Vad: Trav.

När: 26 juli.

Kommentar:  Sista tisdagen i juli är det trav på Jägersro och höjdpunkten är loppet Hugo Åbergs Memorial. Kan ses som sommarens elitlopp ungefär. I år är det liten chans att Bold Eagle kommer till start, vilket alla travälskare hoppas på.

Så mycket folk väntas: Siffror från 2014 visar på 14 000 åskådare, däromkring landar det.

Speedway-VM Målilla

Var: Målilla.

Vad: Speedway.

När: 13 augusti.

Kommentar: Målilla Grand Prix körs på Dackarnas hemmaarena. Förutom bra speedway kommer det finnas ett festområdemed diverse DJs med mera. Man kommer även kunna se träningarna dagen innan.

Så mycket folk väntas: Runt 10 000 besökare.

✓ Triathlon i Kalmar

Var: Kalmar

Vad: Ironman

När: 20 augusti

Kommentar: I Kalmar finns en av Sveriges två Ironmantävlingar på fulldistans 3,86 km simning, 180 km cykling och 42,2 km löpning. Tävlingen är ett kval till VM på Hawaii.

Så mycket folk väntas: Förra året var det 2 700 deltagare, runt 50 000 åskådare.