Flinck: Pamparna tittade på fel sport

SPORTBLADET

Pamparna ville göra handbollen attraktivare och ändrare reglerna.

Men frågan är om de inte tittade på fel sport.

Var det EM i fotboll de satt och kollade på, pamparna i det internationella handbollsförbundet (IHF), när de spikade den nya regeln om spel sju-mot-sex? På bussarna som parkerades på planen i EM-arenorna i Frankrike?

I stället för till exempel senaste dam-VM med underhållande lag som Norge och Nederländerna i final?

Man skulle kunna tro det.

För IHF-gubbarna menar nu att det krävs en ny regel om spel sju-mot-sex för att göra handbollen mer attraktiv.

”Smuggelhandboll”

Vi har inte facit ännu, det har vi verkligen inte, men det mesta tyder på att om lagen väljer att verkligen utnyttja den nya regeln, vilket måste vara IHF-gubbarnas önskan för annars hade de ju inte infört den, så får den i stället motsatt effekt.

Vi får en mindre attraktiv sport. Känslan är att det blir en tråkigare, på sätt och vis försiktigare och mer statisk handboll.

”Smuggelhandboll”, som Staffan Olsson kallar det. Och det låter betydligt mer spännande än vad det är att titta på.

”Det blir beachhandboll av det”, som Ola Lindgren säger. Och det blir alltså ett skällsord i sammanhanget. Sedan har beachhandboll sin charm – i sanden och på stranden.

”Det snabba genombrottsspelet, det fartfyllda och fläktiga kommer vi inte att få se då”, som Linnea Torstenson spår.

Kan öppna för vissa lirare

Men finns det inget positivt alls med sju-mot-sex-regeln då?

Jo, i små doser möjligen. Som när lag försöker jaga ikapp några mål på kort tid kanske.

Den kan också öppna upp för klassiska kantspelartyper som Danmarks Anders Eggert (dessvärre skadad under OS) som kan göra mål från omöjliga vinklar.

Niometersspelare som kombinerar strategi, spelsinne och skott på en kvalitativ toppnivå gynnas också. Bent Nyegaard, expert i TV2 Danmark, menar att en upplaga av Kim Andersson för några år sedan skulle vara född till att spela sju-mot-sex.

Svenskarna är alltså kritiska men de tillhör inte de stora förlorarna. Det gör lagen med offensiva försvar, som Sydkorea och en del av Balkanlagen. De kommer att lättare bli överspelade med en man mindre.

– Man tar död på de utgrupperade försvaren, säger Lukas Nilsson.

Anfallsmässigt trodde Jesper Nielsen att Slovenien, med sina ”smugglare” på nio meter, kan komma att utnyttja den nya regeln. Kan han nog ha rätt i.

Sedan kan man ju ifrågasätta varför man inför de nya reglerna en OS-säsong så att den största turneringen av dem alla blir det första, stora testet (de har använts i ungdomsmästerskap hela sommaren samt vid några enstaka i fjol).

Alla andra säsonger hade man haft en hel höst att träna och implementera det på innan de stora mästerskapen börjar i december.

Men IHF-pamparna träffade faktiskt inte bara fel när de avlossade sin hagelsvärm med nya regler.

De tre andra ändringarna är bra

De andra tre reglerna vi nu får (den med blått kort räknar jag inte då den bara är av akademisk betydelse) är välkomna och ser av allt att döma ut att göra sporten mer attraktiv.

Varianter på dem hade för övrigt kunna göra toppfotbollen mer attraktiv också, så kanske var det fotbolls-EM de kollade på ändå.

Men vi ska heller inte glömma att det var ett mindre ramaskri mot snabba avkast var stor när den nymodigheten infördes.

Den kritiken hör vi inte mycket av i dag.

De nya reglerna i korthet

✓ Sju-mot-sex

När man tidigare tagit ut målvakten, för att spela sju-mot-sex, har den utespelare som klivit in tvingats ha på sig en väst och vara målvakt om man inte hunnit byta tillbaka med målvakten.

Nu behövs inte västen längre och vilken spelare som helst får byta med målvakten. Men då får ingen av utespelarna agera målvakt. Målet står tomt tills målvakten byts in. Man kan dock fortfarande praktisera västspelare enligt de gamla reglerna också.

✓ Skadad spelare

Om en spelare ligger kvar på planen skadad och domaren kallar in medicinsk vård på planen får inte spelaren komma in i spel igen förrän det egna

laget haft tre anfall. Syftet är att få bort att spelare kallar in medicinsk vård utan att behöva det, vilket blivit allt vanligare och förstör rytmen och tempot i matchen.

✓ Passivt spel

Om inte ett anfallande lag för-söker göra mål i handboll kan domarna blåsa av anfallet för passivt spel. Men först måste man ge ett förvarningstecken.

Det har rått delade meningar om hur länge ett lag efter detta förvarningstecken får passa runt utan att skjuta mot mål.

Den nya regeln fastställer att anfallande lag får göra max sex passningar efter förvarningstecknet. Därefter blir det motståndarens boll. Domarna har rätt att blåsa av tidigare än sex passningar om man tycker att anfallande lag är alltför passivt ändå.

✓ De sista 30 sekunderna

Ett spelförstörande agerande sista 30 sekunderna ska ge straffkast till motståndaren oavsett var på planen det sker. Ett lag kan alltså få straff mot sig även om man gör något ”fult” långt ner på motståndarens planhalva. Syftet är att få bort de spelförstörande agerandena i slutskedet av en jämn match.

✓ Blått kort

Den femte nya regeln är mer av akademisk betydelse.

Om domarna diskvalificerar en spelare från matchen (rött kort) där förseelsen är så grov att man kommer att skriva rapport ska domarna också visa upp ett blått kort efter det röda. Detta för att alla ska veta vad som gäller.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll

Sommar-OS