Sverige åtta efter första OS-dagen

Publicerad:

SPORTBLADET

Frida Andersén imponerade: ”Var jättehärligt”

Foto: TT

Sverige är hyggligt med efter dag ett i fälttävlan, ridsportens mångkamp, med en åttonde plats för laget.

OS-debutanten Frida Andersén, 26, stod för den bästa prestationen i dressyrmomentet.

– Jag är nöjd, men glad är jag kanske inte riktigt, säger Andersén som ville mer.

Foto: TT
Frida Andersén.

Frida Andersén och hennes Herta, född hemma på gården i Hofors, slutade på plats 18 av 33 ryttare.

– Herta var med mig och trampade på bra. Men vi hade några små misstag i galoppen och halterna var inte så bra, särskilt den första. Typiskt att börja med en dålig halt. Då har man lite uppförsbacke att ta igen, säger Andersén.

Frida Andersén är känd för sitt norrländska lugn. Inte ens en OS-debut kunde rubba det. Hon har varit lika lugn som vanligt hela veckan och kunnat njuta.

– Det var jättehäftigt att komma in på arenan. När man kom ner för sluttningen och in på banan, då bara log man ju. Sedan fick man fokusera om, säger hon.

Sitt femte OS

Linda Algotsson, 42, gör sitt femte OS och firar 20-årsjubileum som olympier. Till Rio kom hon som reserv. Igår blev det klart att hon fick gå in i laget istället för Anna Nilsson vars häst Luron inte är helt frisk.

Hon och Fairnet, även han en hemmauppfödning, gick in på plats 23 efter dressyren.

– Hade jag bara varit lite bättre hade vi fått jättefina poäng. Nu tabbade jag mig i galoppserpentinen. Men Fairnet är en hygglo kille och lufsade på bra, säger Linda Algotsson.

På söndagen rider lagets två andra ryttare dressyrmomentet. Det är Ludwig Svennerstål och lagankaret Sara Algotsson Ostholt som tog silver i London 2012. På måndag går den tuffa terrängritten och på tisdag banhoppningen.

– Dag ett gick ungefär enligt plan. Kan alltid hoppas på lite mer men resutaten ligger i det spann som Frida och Linda kan prestera, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.

Publicerad: