Augusta National

Därför vägrar de sälja – hur mycket pengar som än erbjuds

Av: 

Johan Linderstam

SPORTBLADET

Här är huset Augusta National gör allt för att köpa – utan att lyckas

AUGUSTA. Pengar kan köpa allt.

Nästan, vill säga.

För ett enda ensamt hus mitt på parkeringsplatsen strax utanför Augusta Nationals grindar är helt enkelt inte till salu – hur stora sedelbuntar den stenrika golfklubben än viftar med.

– Vi vill verkligen inte flytta, säger ägaren Elizabeth Thacker.

Det är inte stort, inte anmärkningsvärt, ser inte mycket ut för världen.

Men det är åtminstone deras.

Elizabeth och Herman Thacker har bott i det här lilla bruna och anspråkslösa tegelhuset sedan det byggdes 1959 och samtidigt som Augusta National sedan millennieskiftet köpt upp alla tomter och hus i den direkta närheten för att jämna alla byggnader med marken och göra parkeringsplats av hela ytan så har paret på 1112 Stanley Road i Augusta sina anledningar att stå emot de enorma buden.

En miljon kronor? Fem? Tjugo?!

Icke.

– Vi vill verkligen inte flytta, säger Elizabeth Thacker till nj.com och hennes make Herman fyller snabbt i.

– Pengar är inte allt.

Så här bor de alltså, i ett litet hus mitt på en parkeringsplats som en gång om året blir en människocirkus värd namnet. Tidigare var ju det här ett stort och barnvänligt bostadsområde fyllt med tegelhus och ekar, men efter att Augusta National 1999 började köpa upp all närliggande egendom för den runda summan av totalt 400 miljoner kronor är de nu ensamma kvar.

Helt ensamma.

Sålde – för 30 miljoner

Hermans bror Jerry Thacker bodde tidigare precis i närheten i ett stort vitt hus i kolonialstil med en tomt 8 000 kvadratmeter, men då det låg precis där golfklubben ville dra en ny asfalterad väg för att förbättra kommunikationen under Masters fick Jerry ett erbjudande han inte kunde stå emot:

30 miljoner kronor.

– Vi hade bott där i 22 år och hoppades bo där i 22 år till, men vi hade till slut inget val, säger Jerry Thacker.

Det hade heller inte William Hatcher, en annan av områdets tidigare husägare som länge stod emot de tjocka sedelbuntarna som viftades framför hans ansikte. Men så 2013 orkade han inte längre, utan sålde sitt hus med fyra rum och kök på 2704 Hillside Lane till Augusta National för åtta miljoner kronor och bara några dagar senare var det bara en tom plätt mark kvar.

– Mina barn tittade på när de rev huset. Själv kunde jag inte, jag orkade inte. Vi kan fortfarande ana var det en gång låg, men ingen annan kan det, säger William Hatcher.

Hoppas på sitt barnbarn

Men fortfarande står alltså ett enda hus kvar i hjärtat av den enorma parkeringsplatsen, för makarna Thacker har ju i all ärlighet sina anledningar att inte sälja och sina ekonomiska möjligheter att stå emot. Tidigare ägde de nämligen ytterligare ett litet hus i närheten som de sålde för tio miljoner kronor – bara dagar efter försäljningen var det sedan helt demolerat – och med ett barnbarn vid namn Scott Brown, 32, sitter de hellre kvar här än säljer ytterligare ett hus för helt absurda miljonbelopp.

Brown är nämligen proffsgolfare och har spelat tre majors – British Open 2013 och PGA-mästerskapen 2013 och 2014 – och om han någon gång kvalificerar sig för spel i Masters vill Elizabeth och Herman Thacker lite lätt och ledigt kunna stänga ytterdörren bakom sig och promenera de 200 metrarna fram till banans grindar för att se sitt barnbarn spela i världens mest upphaussade major.

Så om Augusta National nu till slut gett upp sina köpförsök? Icke – en representant för klubben tittar fortfarande förbi här och där för att höra om läget.

– Han kommer över någon gång ibland och säger ’bara så att ni vet så är vi fortfarande intresserade av er egendom’. Och vi ger honom samma svar – om och om igen, säger Herman Thacker.

Huset på 1112 Stanley Road är helt enkelt inte till salu – oavsett vilka summor vi än pratar om.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Guldhjältarna i bråk om slott: ”Jag framställs som uteliggare”

ÄMNEN I ARTIKELN

Augusta National

US Masters

Scott Brown

Golf