Förbundets kamp att hitta ersättare

SPORTBLADET

Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster: ”Måste lösa saken nu”

Vem som ska leda hopplandslaget till OS blir klart denna vecka.

– Vi måste lösa saken nu. Annars sitter vi illa till, säger ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Om förbundskapten Sylve Söderstrand tas till nåder eller inte är ovisst.

För två veckor sedan släpptes bomben att hoppningens mångårige förbundskapten Sylve Söderstrand slutar två månader innan OS istället för efter OS.

Orsaken var att Söderstrand inte skrivit under det anställningskontrakt som gjorts om sedan han själv sagt upp sig på grund av en personkonflikt.

I två veckor har det jobbats frenetiskt på en lösning. SOK:s ord väger tungt.

– Deadline är egentligen redan passerat. Men just nu har jag goda förhoppningar att vi kan lösa detta under denna vecka, säger förbundsordförande Ulf Brömster.

Han vill inte gå in på detaljer eller namn till ny lagledning men säger:

– Vi har flera kandidater som vi varit i kontakt med.

Några av toppryttarna har krävt att få ha Söderstrand kvar och kallade det en katastrof för deras OS-satsning om han försvann.

På frågan om dörren är helt stängd för Söderstrand svarar Ulf Brömster:

– Vi ville ha ett avtal med Sylve över OS, det hade givetvis varit att föredra. Men vi diskuterar inte några förändringar i avtalet nu. Det har jag varit tydlig med till ryttarna.

Har de ryttare som tagit strid för Söderstrand accepterat det?

– Jag tror inte det.

Förbundet jobbar efter två alternativ. Att plocka in någon akut för OS eller på lång sikt. Arbetet med en långsiktig plan var något som redan påbörjats före Sylve-krisen.

– Men nu har vi inte den framförhållning vi trodde vi hade tidigare. Vi trodde ju att vi var överens med Sylve om det nya avtalet, säger Ulf Brömster.

Detta har hänt:

Enligt uppgifter till Sportbladet började allt med en dispyt mellan två ledare i vintras. Sylve Söderstrand tog den enas parti, men upplevde att förbundet sympatiserade mer med den andra. 

Efter det ville Söderstrand bara ägna sig åt OS-satsningen, inte åt de strategiska uppdragen i kontraktet, till exempel framtidsarbetet med ungdomslandslagen. Lönen, enligt Sportbladets källor omkring 100 000 kronor i månaden, ämnade han däremot behålla.

När förbundet sa nej sa Söderstrand upp sig i ett mejl 22 februari.

Det tog skruv. För att kunna behålla förbundskaptenen över OS togs ett nytt avtal fram, i stort sett enligt Söderstrands önskemål. Mindre jobb för lika mycket pengar, alltså. Dock kortades avtalet med årets tre sista månader.

När Söderstrand efter sju veckor, trots flera påminnelser, inte skrivit under det nya avtalet tog förbundsstyrelsen beslut att Söderstrands egen uppsägning gäller och att hans anställning upphör 22 maj.

Till Sportbladet har Sylve Söderstrand sagt att han självklart vill vara kvar över OS och att han inte skrivit på för att att inte hunnit gå igenom det nya avtalet ordentligt.

Under uppsägningstiden har Sylve Söderstrand fortsatt att jobba som vanligt i nära kontakt med sportavdelningen.

ARTIKELN HANDLAR OM