Rysk simning skakad av stor dopningskandal

Foto: Efimova under VM i Kazan 2015
SPORTBLADET

En ny dopningskandal skakar rysk idrott.

Ansedda tidningen The Times rapporterar i natt om hur ryska simmare systematiskt dopat sig.

Det var i förra veckan som Julia Efimova för andra gången testade positivt för otillåtna substanser och därmed riskerar livstids avstängning från simningen.

Och när ansedda tidningen The Times nu publicerar en granskning av rysk simning visar sig problemet vara långt mycket större än Efimova. The Times avslöjar nämligen hur Ryssland dopat sina simmare systematiskt under det senaste decenniet.

Det är ryske läkaren Sergei Portugalov – uppges vara hjärnan bakom friidrottarnas dopning – som uppges ha rekommenderat de ryska simmarna att sjösätta friidrottens dopningssystem.

Detta samtidigt som Portugalov haft en höga positioner inom det europeiska simförbundet samt suttit i det ryska simförbundets medicinska kommitté.

Apotek vid poolen

Portugalov uppges ha försökt övertala simmare i det ryska landslaget att använda sig av prestationshöjande substanser och vittnen berättar för The Times hur det gått till.

Ett vittne berättar till exempel för tidningen om ett ”apotek" med mediciner och piller som såldes vid poolen under tävlingar i Moskva. Samtidigt ska en tränare ska ha fått berättat för sig av det ryska förbundet att man erbjöd ett "farmakologiskt laboratorium" på tävlingar.

Enligt The Times har även två ryska simmare testat positivt för Epo under det senaste decenniet, något som sedan uppges ha mörkats av förbundet och simmarna förblev ostraffade.

Rysk friidrott har stoppats från internationella tävlingar och nu vill stora namn inom simningen få även simningen avstängd.

USA vill stoppa Ryssland

Travis Tygart är vd för den amerikanska antidopningbyrån och är på det klara med vad han tycker:

– Det måste finnas meningsfulla konsekvenser. Allt annat vore inte rättvist mot de rena idrottarna. Vi vill helst ha med alla länder i OS, men det kan inte ske på bekostnad av de rena idrottarnas rättigheter, säger Tygart till Times. 

Tidningen har varit i kontakt med Portugalov innan granskningen publicerades. Då uppger Times att han sagt att han skulle svara på nödvändiga frågor. Med granskningen publicerad har han dock inte varit nåbar. Inte heller det ryska simförbundet eller det internationella simförbundet har varit tillgängliga för kommentarer.

ARTIKELN HANDLAR OM