Vilhelmson siktar högt i Göteborg

Foto: Tinne Vilhelmson Silfvén.
SPORTBLADET

Tinne Vilhelmson Silfvén tillhör världseliten i dressyr, men saknar ett riktigt toppresultat. Nu siktar hon högt inför världscupfinalen i Göteborg.

– Fem ryttare kan vinna. Jag är en av dem, säger Vilhelmson.

För 18 år sedan vann Louise Nathhorst världscupfinalen i dressyr inför en jublande publik i Scandinavium. I den senaste finalen i Göteborg, 2013, kom Tinne Vilhelmson Silfvén fyra på sin häst Don Auriello.

Nu kan det vara dags för en svensk på prispallen igen. Tinne Vilhelmson räknar upp fem ryttare som kan bli cupmästare på påskdagen. Hon tar med både sig själv och Patrik Kittel, som dock inte har med sin bästa häst Deja till Göteborg. Den sparas till en ännu viktigare tävling: OS i Rio de Janeiro i augusti.

Dressyrhästar i toppklass går inte så många tävlingar per år, och Kittel har i samråd med förbundskapten Bo Jenå gjort ett schema där Göteborg inte ingår för Deja.

Tre riktiga ryttareess saknas helt i världscupens final, av olika anledningar. Publiken går miste om tyskan Isabell Werth, brittiskan Charlotte Dujardin och holländaren Edward Gal. OS är viktigast för alla.

"Det perfekta åket"

Det öppnar för – till exempel – Tinne Vilhelmson.

– Vi behöver få till det perfekta åket, säger hon.

– Vi måste behålla ännu mera uttryck av "här kommer jag" hos Don Auriello på banan, utan att det blir fel eller missförstånd. Det är en väldig balansgång mellan uttryck och kontroll. Don Auriello älskar att visa upp sig och blir väldigt ivrig. Det är en fantastisk upplevelse att rida honom, men också ansvarsfullt, säger Tinne Vilhelmson.

Don Auriello ser också bra ut. Det är ingen nackdel.

– Han fyller upp banan med sin elegans och utstrålar harmoni, som Tinnes hästar ofta gör, säger Bo Jenå.

Fin rad i OS

Förbundskaptenen gläds också åt att Sverige har tre ryttare i världscupfinalen, fler än något annat land. Emelie Nyreröd blev kvalificerad när andra tackade nej. Hon är en av flera ryttare som slåss om platserna i OS-laget bakom givna duon Kittel och Vilhelmson Silfvén.

Sverige har en ganska fin rad att försvara i Rio. I de tre senaste OS-tävlingarna har dressyrlaget fått placeringarna 6–4–5.

– Tyskland, Nederländerna och Storbritannien är väldigt starka. Men vårt mål är att ta medalj, säger Jenå.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM