Vill avsätta den svenska dynastin

SPORTBLADET

Sex raka guld – nu är det nog: ”Måste förlora någon gång”

Foto: ”Kan inte slappna av mot dem” Carlstad Crusaders har dominerat totalt de senaste åren. SM-guldet förra säsongen var lagets sjätte i rad.

Carlstad Crusaders kan ta sitt sjunde raka SM-guld.

Men på andra sidan står Uppsala 86ers.

– Någon gång måste de förlora, säger Uppsalas Fabian Söderberg.

Foto: Fabian Söderberg går för guld.

Carlstad Crusaders är sportens stora dominanter med sex raka SM-guld.

Men det kommer inte bli ett sjunde.

Det ska Fabian Söderberg, 26, som spelar defensive back i Uppsala 86ers, se till.

– Målet är att vinna SM-guld. Det är inget att sticka under stol med. Jag tror att alla lag går in i varje match för att vinna, säger Fabian Söderberg.

”Är otroligt bra”

Det var 19 år sedan Uppsala slogs om guldet, och det var 24 år sedan de tog det.

– Det har inte riktigt slagit mig än hur stort det här är, men det känns ändå som att det är någonting man drömt om väldigt länge, säger Fabian Söderberg som vet hur svårt det kommer bli.

– De är otroligt bra. Det går inte att slappna av en sekund mot det här motståndet. Varenda misstag kan vara matchavgörande, säger Söderberg.

Karlstad är obesegrat i år. Men att Uppsala förlorat de tidigare mötena är ingenting som Söderberg ser som någonting negativt.

– Vi har en fördel av att vi mött dem två gånger tidigare. Tack vare det har vi en aning om vad de gör i både anfallet och försvaret.

Mer än en seger

Amerikansk fotboll är en liten sport i Sverige, men den växer. Söderberg tror att det är viktigt att visa att flera lag kan utmana om titeln.

– Jag tror att det är väldigt bra för andra klubbar att veta att det går att rubba mästarna. De flesta i amerikanska fotboll-Sverige håller på oss och hoppas att vi ska ta mästarna från tronen, säger Söderberg.

En titel skulle också vara en maktdemonstration som skulle betyda mycket för klubben.

– Jag tror att vi kommer kunna få många spelare från andra klubbar. Jag tror att kommunen kommer ge oss mer tillskott i kassan. Jag tror att ungdomslagen kommer känna väldigt stor respekt för oss. Jag tror att väldigt mycket kommer bli bättre om vi vinner, säger 26–åringen.

”Är som gladiatorer”

Fabian Söderberg utlovar bra underhållning om man tar sig till Stockholms Stadion.

– Det kommer vara Sveriges bästa amerikanska fotbollsspelare på planen. Det kommer vara hårda smällar och publiken kommer få se folk som kämpar helhjärtat för allt de har under tre timmar.

– Jag vet inte vad som skulle kunna vara bättre än det. Men det är nutidens gladiatorer som ni kommer att få se, säger Söderberg.

ARTIKELN HANDLAR OM