Dom mot Pistorius – riskerar fängelse

avMartin Tolén

SPORTBLADET

Sköt ihjäl sin flickvän 2013 – får domen i dag

Foto: TT
Reeva Steenkamp

I dag kommer domen mot Oscar Pistorius.

”Blade Runner” riskerar 15 års fängelse för att ha skjutit ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp.

Som en del i sitt försvar valde 29-åringen att vandra runt i tårar på sina benstumpar.

Det var i februari 2013 som Oscar Pistorius, även kallad ”Blade Runner”, sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp genom en badrumsdörr i parets hem.

Efter en utdragen process dömdes fälldes sprinterstjärnan för vållande till annans död och dömdes till fem års fängelse.

Ändrade domen

Den sydafrikanska åklagaren gillade dock inte domen och överklagade till högsta domstolen för att få Pistorius fälld för mord.

Domare Eric Leach gav åklagarsidan rätt på flera punkter och 29-årige Pistorius fälldes för mord.

– Han (Pistorius reds anm.) måste ha förutsett, och borde ha förutsett, att död skulle inträffa genom att skjuta skotten in i ett så pass litet utrymme. Han borde inte ha fällts för vållande till annans död, utan i stället för mord, sa Leach i december 2015.

Riskerar 15 års fängelse

Oscar Pistorius beviljades dock borgen och Pistorius försvarsadvokat Barry Roux meddelade också att man kommer att överklaga högsta domstolens morddom till Sydafrikas högsta rättsliga instans, den konstitutionella domstolen.

Förhandlingarna har ägt rum de senaste tre veckorna och som en del i sitt försvar valde Pistorius att förödmjuka sig själv i rättssalen när han vandrade runt i tårar på sina benstumpar.

På grund av sitt handikapp menar försvaret att Pistorius förtjänar ”förmånlig behandling” och i dag kommer domen.

ARTIKELN HANDLAR OM