OS i Rio 2016

Samuelsson tveksam kring framtiden

Av: 

Robert Rosén

SPORTBLADET

Svenska världsstjärnan har inte bestämt sig

Hon missade OS och öppnade för att lägga av.

Emma Samuelsson har dock ännu inte fattat ett beslut kring sin framtid.

– Det hade varit surt att sluta när man fortfarande känner att man blir bättre, säger hon.

För drygt två månader sedan föll Emma Samuelsson, 27, i fäktningens kvaltävling till OS. Kvalet och tilldelningen av OS-platser sker kontinentalt, vilket gör att några av världens bästa européer missar mästerskapet.

En av dem är svenska Emma Samuelsson. Förra året bärgade hon ett VM-silver men i det europeiska OS-kvalet förlorade hon i semifinalen mot regerande Europamästarinnan Tiffany Geroudet.

– Det är väldigt tungt nu, jag känner mig helt paj. Nu kommer jag ta en paus på obestämd tid och göra något helt annat. Så får jag se sen vad jag vill göra, sade Samuelsson till Göteborgs-Posten efter kvalmissen.

När Sportbladet når den svenska världsstjärnan är hon av förklarliga skäl fortsatt bedrövad.

– Ja, men jag tycker det är väldigt orättvist. För jag har inte varit med på flera tävlingar och är fortfarande rankad nia i världen. Jag vet att jag hade haft något där att göra, så det hade varit kul att vara med i OS och se vad man kunde göra där, förklarar Samuelsson.

”Hade varit surt att sluta”

Kvalmissen gjorde att Samuelsson beslutade sig för att fundera kring framtiden. Om det är värt att fortsätta satsningen eller inte. Ett beslut är ännu inte fattat.

– Man är ju bäst på fäktning när man är omkring 30. Jag är ju 27 och hade min bästa säsong nu. Jag funderar just nu på framtiden och försöker lösa det. Jag har ett tävlingssug men vet inte hur jag ska få det att funka i just Sverige då.

Hur menar du?

– Både med tränare och motstånd, jag måste fundera ut hur jag ska kunna fortsätta utvecklas.

Om det inte fungerar i Sverige, var kan det då vara?

– Nej, men jag har inte funderat ut det än. Jag har en masterplan kan man säga.

Trots att hon inte bestämt sig kring framtiden känner hon att hon fortfarande utvecklas.

– Det hade varit surt att sluta när man fortfarande känner att man blir bättre. Så det är väl så jag känner.

För närvarande pågår Europamästerskapet i polska Toruń, ett mästerskap som den svenska världsnian inte deltar på.

– Men då blir man ju väldigt sugen. För det är att tävla jag saknar mest, att se EM vid sidan av gör en väldigt tävlingssugen själv.

Öppnar för OS 2020

Att följa ett mästerskap från sidan blir det dock även senare i sommar. Efter att ha tagit sig till kvartsfinal på OS 2008 innebar OS-missen att Emma Samuelsson missade att kvala in till mästerskapet för andra gången i rad.

– Det känns ju lite konstigt. Det känns surt att fortsätta när man ser såna som är lägre rankade än en själv och är OS-klara. Så det var jobbigt då att inte kvala in till OS.

Till OS i Tokyo 2020 förändras kvalreglerna. Istället för kontinentala kval kommer OS-platserna att fördelas utefter världsrankningen. Även om Emma Samuelsson ännu inte fattat ett beslut huruvida hon ska fortsätta karriären eller lägga av, utesluter hon inte en fyraårig satsning.

– Ja, men i så fall tror jag att jag får stegra upp. Jag tror inte jag kan köra på fyra stenhårda år utan jag får börja lite lugnt, och öka på träningsdosen. Sen har jag så mycket rutin och det blir lättare att komma till OS, då går de på världsrankningen istället. Hade de gjort det nu hade jag fått mitt tredje OS nu.

Emma Samuelsson tävlar i värja.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

OS i Rio 2016

Fäktning

Emma Samuelsson

Sommar-OS