"Är den största värvningen någonsin"

SPORTBLADET

Ryske storstjärnan klar för IFK Vänersborg

Foto: TT

Nio VM-guld, sju ryska titlar och över 1000 ligamål.

Vänersborg har värvat en av de främsta bandyspelarna i världen: Sergej Lomanov Jr.

– Jag vågar påstå att Lomanov Jr är den största värvningen någonsin inom svensk bandy, säger Tommy Hjert, spelaransvarig i IFK Vänersborg.

Nu är det klart. IFK Vänersborg har gjort klart med en av de största övergångarna svensk bandy har skådat.

Förväntningarna är enorma på ryske Sergej Lomanov Jr som har ett cv som förpliktigar. Med sina nio VM-guld, fyra vinster i World Cup, sju ryska ligatitlar och dessutom fyra utnämningar på raken till mest värdefulle spelare är det knappast med lågt ställda förväntningar som Vänersborg plockar över världsstjärnan.

– Vi är väldigt stolta över att IFK Vänersborg har lyckats värva Lomanov Jr, säger Tommy Hjert i ett pressmeddelande.

Lomanov passerade förra säsongen den magiska gränsen på 1000 gjorda mål i den ryska ligan då han spelade i Jenisej Krasnojarsk.

Går i sin pappas fotspår

Men nu lämnar den 35-årige anfallaren sin ryska klubb som han tillhört större delen av sin karriär. I och med flytten till Sverige går Lomanov i sin fars fotspår.

– Min pappa Sergej Lomanov var en stor bandyspelare som själv spelade i Sverige när jag var liten. Att jag nu får möjlighet att göra samma resa med min familj och spela i Sverige betyder mycket för mig. Min pappa är min stora förebild, säger Lomanov Jr.

Vänersborg åkte ur SM-slutspelets kvartsfinal mot Västerås efter 3–0 i matcher.

Nästa säsong siktar föreningen på att gå längre.

– Jag är en vinnarskalle och tycker absolut inte om att förlora. Jag hoppas att tillsammans med laget ta IFK vidare till nästa nivå, säger Lomanov Jr.