Kaepernick hånad och utbuad i comebacken

avPelle Strandman

SPORTBLADET

Gjorde första matchen för säsongen – knäböjde igen

Foto: AFP

Utbuad, häcklad och hånad.

Colin Kaepernick är inte populär på alla håll i USA.

Och i synnerhet inte i Buffalo där quarterbacken i dag gjorde comeback i NFL.

Det var i slutet av sommaren som Colin Kapernick drog till sig uppmärksamhet från hela världen när han vägrade stå upp till den amerikanska nationalsången i NFL.

Den amerikanska fotbollsspelaren ville med detta belysa orättvisor i samhället mellan vita och svarta.

– Jag kommer inte att stå upp och visa stolthet för en flagga i ett land som förtrycker svarta människor, sa Kaepernick i en intervju med NFL-reportern Steve Wyche.

– Jag måste stå upp för människor som är förtryckta. Om de tar fotbollen bort från mig så vet jag i alla fall att jag stod upp för vad som är rätt.

Utbuad och förlöjligad

Någon avstängning blev det dock inte.

Under söndagen gjorde Kaepernick comeback som startspelare i NFL, och sin första match för säsongen, när hans lag San Francisco 49ers gästade Buffalo Bills. Och vad de patriotiska hemmafansen tyckte om att ha den kontroversielle spelaren på besök framgick med all önskvärd tydlighet.

Utanför arenan New Era Field såldes t-shirts där Colin Kaepernick prydde som motiv med ett gevärssikte riktat mot sig och budskapet: "Notorisk skam för Amerika".

Förutom detta hånades den 28-årige qurterbacken genom att avbildas som en docka som Bills-fans kunde tackla ned innan matchen.

Knäböjde igen

När väl mötet kom i gång fick Kaepernick utstå massiva burop på arenan och höra hur publiken återkommande skanderade "USA, USA, USA".

49ers förlorade matchen med 45–16 men tidigt i den andra quartern fick Kaepernick tyst på publiken för ett ögonblick när han hittade lagkompisen Torrey Smith med ett kast på 53 yards och passade fram till en touchdown.

Och nationalsången? Den tog sig Kaepernick igenom – som vanligt – sittande på knä.

ARTIKELN HANDLAR OM