Norska svaret: Därför dröjde det 129 dagar

VAL SENALES, ITALIEN. Therese Johaug gick 129 dagar utan att dopningstestas.

Från ryskt håll har den släpphänta behandlingen väckt vrede – men från norskt håll kommer nu ett försök till förklaring:

Johaug testas mest av alla under vintern. Och det har ju varit sommar-OS.

Therese Johaug hade gått fyra månader utan dopningsprov när hon testade positivt i Oslo 16 september. Den 129 dagar långa frånvaron av kontroller har lett till spekulationer om att de påfunna steroiderna kom från annat än en salva på underläppen.

Rysslands chefstränare Markus Cramer röt nyligen till mot hur lättvindigt världscupvinnaren Johaug har behandlats av Wada.

– Det är fullständigt obegripligt. Det är uppenbart skillnad på vilket land du kommer från och vilken status du har, sa tyske Cramer till VG.

Sällsynt långt glapp

Det är svårt för någon utanför skidsporten att greppa hur ovanligt det är med 129 dagars frånvaro av besök från dopningsjägare, så vi lät det norska lägret ge sin syn.

En slutsats: ja, det verkar vara sällsynt med sådana glapp.

En annan: nej, det är knappast unikt.

– Jag har heller inte testats sedan i mars, så det är samma för mig, säger Marit Björgen och kommer sedan med en betraktelse hon har gjort under en lång karriär.

– Jag har märkt att det är mindre tester när det är sommar-OS. Jag vet inte hur det är i andra vintergrenar, men för längdskidor har det varit så.

Är det alltså vanligt med fyra månaders hål?

– Nej, i utgångspunkten inte, men jag har sett tendenserna förut, alltid när det kommer stora sommaridrotter får vi färre tester. Sedan kommer det perioder då det är tester ofta, som före våra OS.

Frekvensen skiftar drastiskt mellan hög- och lågsäsong, men också mellan åren. För Astrid Uhrenholdt Jacobsen är variationen mycket positiv.

– Den oförutsägbarheten är viktig, för allt som kan kallas rutiner i ett sådant system är en svaghet, säger norskan.

Och att det var ett långt uppehåll just före Therese Johaugs positiva test?

– Det är kanske mest tråkigt för henne.

Kontaktade ryska tränaren

Den norske landslagschefen Vidar Löfshus kontaktade Rysslands tränare när hans uttalanden spreds. De ska nu ha rett ut saken.

Men ändå: 129 dagar utan test? Hur är det möjligt? Till viss del ger Löfshus sin kollega rätt: Norge behandlas inte likadant som länder med en mörkare fuskhistoria, vilket kan vara på väg att ändras.

– För det första testas ingen så mycket som de bästa utövarna. Det kan vara Charlotte Kalla, Therese Joahug eller Martin Johnsrud Sundby, säger Löfshus och fortsätter:

– Men man kan ha stor tillit och ha testat utövare i många, många år. Ser man att det fungerar bra kan man dra ner frekvensen lite. Men om man får så olyckliga omständigheter som nu kan det hända att frekvensen går upp igen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.