Ingen vila – ändå guld för Sjöström

SPORTBLADET

"Tydligen behövde jag lite uppvärmning"

1 av 3 | Foto: Sarah Sjöström i mitten firar guldet.

Sarah Sjöström fick slita för att ta sig till final på "mjölksyredistansen" 100 meter frisim.

Tio minuter senare vann hon EM–guld på 50 meter fjäril.

– Tydligen behövde jag lite uppvärmning, säger Sjöström till TV12.

EM i London är rena träningspasset för Sarah Sjöström. Säsongen är planerad utifrån OS i augusti, så ett Europamästerskap i långbana i maj är bara ett mellanstopp.

Rena träningen alltså, men det betyder inte samma sak för henne som för dig och mig.

Badade sig igenom semin

I måndags låg 22-åringens förstasträcka bakom Sveriges brons på 4x100 meter frisim. I dag hade hon ett späckat finalpass med semi på 100 meter fritt och final på 50 meter fjäril – allt inom tio minuter.

För att inte bränna onödig kraft på den mjölksyreframkallande distansen hundra fritt öppnade Sjöström märkbart lugnt. Hon låg sexa vid vändning och höjde därför farten, men inte mer än att hon blev tvåa.

Ett par minuter senare var det dags för final på 50 fjäril, dit också Therese Alshammar hade tagit sig. Sarah Sjöström tog plats utan att ha hunnit simma av. Hon vinkade åt publiken, kastade av överdragskläderna och klev upp på startpallen.

"Var riktigt kul"

Väl i vattnet försvann alla spår av trötthet. Sarah Sjöström var med i täten efter 25 meter, tog ledningen strax därefter och drog ifrån de sista meterna. I mål stannade klockan på 24,99, vilket var nästan en halvsekund före danskan Jeanette Ottesen och trean Francesca Halsall.

EM-guldet var Sarahs åttonde i långbana och hennes 42:a medalj på EM och VM.

– Det var riktigt kul. Jag visste inte hur det skulle gå med tanke på att jag hade semifinalen innan, säger Sjöström till TV12 och fortsätter:

Alshammar nöjd femma

– Man försöker bara koppla bort att man har simmat en hundring frisim och fokusera på nästa lopp. Det låter lätt men är ganska svårt.

Efter en bra start tappade Therese Alshammar på andrahalvan och gick i mål som femma.

– Det var okej. Väldigt likt de andra loppen. Jag hade kanske hoppats ha lite mer att ge sista tio, men det var helt okej, säger hon till TV12.

Juniorrekord av Hansson

I övrigt kan vi rapportera blandade blågula resultat från OS-bassängen från 2012:

Sophie Hansson, 17, gladde på damernas 100 meter bröstsim. Hon kom fyra i sin semi och tog sig till morgondagens final på det nya svenska juniorrekordet 1.07,59. I samma semi slutade Vilma Ekström åtta.

I semin på herrarnas 200 meter medley kom Petter Fredriksson sjua på tiden 2.02,37.

ARTIKELN HANDLAR OM

Simning