Rosbergs mål: bli mästare i Mexiko

avAnna Andersson

Publicerad:

Föraren kan säkra titeln i kväll: ”Självklart är det spännande”

Foto:   Foto: AFP
SEGER KRÄVS Om Lewis Hamilton inte tar några poäng i kväll och Nico Rosberg vinner Mexikos Grand Prix räcker det för att tysken ska bli mästare.

I kväll kan Nico Rosberg bli världsmästare i Formel 1.

Då krävs en seger – samtidigt som Lewis Hamilton inte tar någon poäng.

– Mitt mål är, precis som inför varje race, att vinna, säger tysken.

Mercedesföraren har 26 poängs försprång inför de tre avslutande loppen.

Han behöver med andra ord sluta tvåa bakom Lewis Hamilton i samtliga återstående tävlingar för att säkra titeln – men han kan vinna den redan i kväll.

Om han vinner samtidigt som teamkollegan Lewis Hamilton bryter eller slutar utanför poängplats.

– Självklart är det spännande att vara med och slåss om VM-titeln i slutet av säsongen, men jag försöker att hålla allt så enkelt som möjligt, säger Rosberg till Motorsporttotal.

Har inte gett upp

– Det är så mycket som kan hända, saker som du inte kan påverka själv. Därför är det bästa att gå in i sin bubbla och enbart koncentrera sig på sitt eget jobb. Det har fungerat bra för mig hittills, när jag gör det så känner jag mig som starkast.

Rosberg har vunnit hälften av årets 18 deltävlingar, hans kollega Hamilton har vunnit sju. De två senaste årens mästare är den enda föraren om kan utmana Rosberg i kampen om titeln.

– Vid det tillfälle som du ger upp har du också förlorat. Jag har aldrig varit en sådan person som gett upp och jag tänker inte börja med det nu. Det finns många poäng kvar att kämpa om och allt är möjligt, säger Hamilton som vunnit tre VM-titlar och som faktiskt förlorat en i säsongens sista lopp.

2007 hade han ledningen med 12 poäng när två lopp återstod och på den tiden gav en seger tio poäng – ändå tappade han titeln eftersom han bara tog två poäng på de avslutande två loppen samtidigt som Ferraris Kimi Räikkönen vann båda. 

”Turas om”

En stor skillnad är att Hamilton då var en oerfaren VM-debutant och en annan är att Mercedes är betydligt mer dominant i år än vad Hamiltons dåvarande team McLaren var för nio år sedan.

Samtidigt kan inte Rosberg bara köra på säkerhet, Red Bulls Daniel Ricciardo var nära att klämma sig in mellan Hamilton och Rosberg i USA och när andra bilar finns med i kampen om pallplatserna kan VM-fajten bli jämn.

– Nico var stark i Singapore, Lewis i Malaysia, sedan var Nico bäst i Japan och Lewis hade övertaget i USA förra veckan. De turas om, säger Mercedes stallchef Toto Wolff som tror att kampen kommer att pågå till finalen är avgjord.

– Nu är vi dessutom hotade av andra team.

* Viasat Motor 20.00: Mexikos GP

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM