Elitidrottare åtalas för grovt rattfylleri

SPORTBLADET

”Jag kommer ta mitt straff”

Elitidrottaren tog en sväng med skotern – klockan tre på natten och med ett gäng groggar under västen.

En dåligt genomtänkt idé, minst sagt.

Idrottaren togs av polis och åtalas nu för grovt rattfylleri, skriver Norrbottens-Kuriren.

Det var strax före jul som elitidrottaren, som av Norrbottens-Kuriren beskrivs som en profil inom sin sport i många år, togs av polis.

Klockan var tre på natten när poliserna uppmärksammade en person på en skoter som var ute ock körde. De beslutade sig för att undersöka situationen och lyckades genskjuta skoterns färd, men när personen på skotern upptäckte poliserna försökte denne vända och försvinna från platsen.

Ångrar sig kraftigt

Det gick dock sådär.

Skotern uppges ha fastnat i polisbilens kofångare och personen hade ingen annan utväg än att blåsa.

Det gick inte mycket bättre.

Norrbottens-Kuriren skriver att det uppmättes 0.65 milligram alkohol per liter i utandningsluften och gränsen för grov rattfylla går vid 0.5 milligram.

Elitidrottaren har erkänt och hävdat att alkoholintaget varit tre drinkar och fem öl det senaste dygnet före han satte sig på skotern. Sista alkoholintaget ska ha varit en timme innan skoterfärden, en färd som ska ha varit cirka 1,5 kilometer lång, enligt elitidrottaren.

- Jag ångrar det jag gjorde, gjort är gjort och jag kommer ta mitt straff. En dum grej. Man ska ju inte köra då. Det är första gången jag är inblandat i något sådant här tråkigt., säger elitidrottaren till Norrbottens-Kuriren.

Klubben överraskad

Åtalet om grov rattfylla kommer sin en total överraskning för klubben som elitidrottaren representerar.

– Det var inte roligt. Du är den förste jag hör det av måste jag säga, säger en styrelsemedlem och representant för klubben till Norrbottens-Kuriren.

NK: Kommer ni i klubben att agera på något sätt?

- Först och främst måste det upp som ett ärende, vi har styrelsemöte snart och det måste upp som punkt på dagordningen. Vi har vår policy och det är ju skötsamhet. Det innebär att man ska följa samhällets regler när det gäller sådana här saker och gränsen går vid 0.2.

NK: Går det att säga någonting redan nu om hur ni kommer att agera?

- Nej, jag kan inte avgöra det nu, men det blir en huvudvärk i alla fall, så långt kan man ju säga.

Klubbens representant vill granska hur klubben agerat vid tidigare tillfällen någon brutit mot policyn innan beslut om eventuell åtgärd kommer att tas.